delfin3
LIPIK test
Radio Daruvar 2
OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE 2021.

Na stazi Matkovac u Prekopakri održana motocross utrka „Bljesak 2021.“

02.05.2021. 16:44 | 892 pregleda | Sport

Tradicionalna motocross utrka „Bljesak 2021.“ započela je danas, nakon prošlogodišnje pauze uzrokovane pandemijom, jutarnjim treninzima na odlično pripremljenoj stazi, uz odlične vremenske uvjete. Na utrci će ukupno nastupiti 105 vozača u 12 kategorija, a uz domaće vozače natječu se i vozači iz susjedne Slovenije,a i iz Bugarske. Iako se radi pandemijskih mjera najavilo da će utrka biti zatvorena za gledateljstvo, odlični vremenski uvjeti, jučerašnji praznik rada i općenito želja ljudi za događanjima potaknula je brojne gledatelje da pod vedrim nebom uživaju u ovom uzbudljivom oktanskom sportu.

Piše:
Tomislav Ević

Utrke koje su danas na rasporedu kao i inače voze se u dvije faze s početkom u 11 sati kada su na stazu izašli natjecatelji u klasi B-OPEN, B-250, VETERANI A I VETERANI B; u 11:30 slijedila je klasa MX50J, zatim u 11:50 MX85 i MX ŽENE; u 12:10 nastupili su vozači u klasi MX65J. Najjača klasa MX-OPEN i MX2 nastupili su u 12:50, a nakon svečanosti otvorenja i vozači koji su se natjecali u klasi QUAD OPEN.

U kratkoj ceremoniji otvorenja u pauzi između dvije zadnje utrke prve faze ovogodišnji „Bljesak 2021.“ otvorili su gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i dr.Srećko Margetić potpredsjednik Hrvatskog Moto saveza, a u dugoj službenoj pauzi između vožnji uspjeli smo uhvatiti i Marka Stragu, tajnika Moto Kluba Pakrac-Lipik, za kratku izjavu o ovogodišnjoj utrci i njegovim dojmovima.

„Ovo nam je trideseta utrka u dvadeset i sedmoj godini postojanja, i od juniora do veterana danas je u 12 različitih kategorija prijavljeno 106 vozača. Stazu smo počeli pripremati još u veljači, a intenzivne pripreme za utrku traju zadnjih mjesec dana. Dva prijelaza smo proširili, prvi u šumi koji je bio dosta uzak proširili smo na 12 metara, radili smo i treću stazu za klasu MX65 jer je vozačima juniorima mala staza prekratka , a velika predugačka stoga smo ciljali na nešto optimalno za njih. Sve u svemu zadovoljni smo odazivom vozača, nažalost morali smo biti „bez publike“ ove godine zato nadam se da će nagodinu biti puno bolje što se toga tiče.“

Od domaćih vozača Moto Kluba Pakrac-Lipik Stefan Lenče danas nije imao dobar dan radi tehničkih problema s motorima, odličnu formu pokazao je na treninzima prijašnjih dana no danas nije nikako išlo; u prvoj utrci pri prednosti od 11 sekundi dva kruga prije kraja motor je odbio raditi, a ni u drugoj utrci prvog dijela s drugim motorom nije bio bolje sreće.. „ Ja ne znam što reći, strašno... Trenutno nema spremnijeg djeteta od njega što se njega kao vozača tiče, od mentalne do fizičke spremnosti odrađuje treninge profesionalno kako bi se reklo, ali eto takav peh da tako kažem i još na domaćoj stazi da mu oba motora zakažu... Nadam se da će za drugu utrku uspjeti pripremiti oba motora i da će se natjecati u obje klase opet, ostaje da se vidi. On je OK, podnio je to dobro, to je sport i takve stvari se ponekad događaju..“ Matija Tessari također nije uspio startati utrku, nakon probnog kruga ostao je na startu radi po svemu sudeći tehničkih problema. „ Matija nije startao nažalost, iako je Josip Tesssari imao dobar rezultat, treći u svojoj klasi i drugo vrijeme na treningu. Naši ostali juniori u klasi 50, Tonković i Dvorski, dečki su izvrsni, uzimajući u obzir da prošle godine nisu puno vozili realno rezultat je dobar, i još u klasi 85 Jure Kos i Noa Polenus dali su najbolje od sebe, a u drugoj utrci nastojat će još neke stvari popraviti. Sve u svemu jako smo zadovoljni.“ izjavio je Marko Straga.

U nastavku jedna od najuzbudljivijih utrka bila je ona predzadnja u klasi MX-OPEN i MX2 u kojoj su se od ostatka natjecatelja vrlo brzo odvojili Jaroš, nametnuvši vrlo jak tempo i Kelava koji ga je u stopu pratio i nakon 5 - 6 krugova sustigao i prestigao. Čini se da je Kelava ipak bio fizički spremniji jer je nakon što je prestigao Jaroša iz kruga u krug povećavao prednost do samog kraja. Uzbuđenja nije nedostajalo ni u zadnjoj utrci u klasi QUAD OPEN u kojoj se kao ponajbolji vozač i jedini koji je taj dan postigao vrijeme kruga ispod dvije minute pokazao Ivan Brdarić no, kao ni mladom Stefanu Lenčeu, sreća mu nije bila naklonjena. U prvoj utrci iako najbrži na stazi quad se ugasio i nije išlo dalje, a u drugoj utrci bio je vodeći  i pri prednosti od preko dvadeset sekundi pukla mu je zadnja osovina i otpao zadnji lijevi kotač. Što reći, kad ne ide, ne ide...

Unatoč dosta dobroj organizaciji satnica se morala malo prilagođavati, ali po riječima organizatora sve je prošlo bez ozljeda i uz dobru atmosferu koja se prenijela i na završnu dodjelu pehara i priznanja.

Završni rezultati dostupni su na linku.

FOTOGALERIJA: Motocross utrka „Bljesak 2021.“, Motocross staza Matkovac, Prekopakra, 2. svibnja 2021.


PRO PING