delfin3
Stoka
Radio Daruvar 2
JOŠ JEDNA RUKOMETNA SEZONA PRED PONIŠTAVANJEM

Najveće štete će imati rukomet kao sport

02.05.2021. 07:33 | 911 pregleda | Sport

Piše:
Sezame.pr

Posljednjih mjesec dana rukomet u Hrvatskoj je, zbog epidemioloških mjera i raznih odluka koje su donesene zbog istih tih mjera vjerojatno „najčudniji“ sport u vrijeme korone. Apsurdne odluke naštetile su najprije amaterskim, a potom i profesionalnim klubovima i gotovo je sigurno da će takav nelogičan pristup ostavili velike posljedice na rukomet, posebno kod mlađih kategorija.

Mario Lopar, predsjednik i Ivan Macura tajnik Rukometnog kluba LiPa ne kriju nezadovoljstvo.

 

Rukomet – najveći izvor zaraze?

Kad bi netko sudio prema epidemiološkim mjerama, ispada da je rukomet postao najveći izvor zaraze korona virusom, prije svega se to odnosi na amaterski rukomet.“, kaže Lopar koji i dalje ne može naći logičan odgovor zašto je rukometnim amaterima nakon samo mjesec dana, početkom travnja opet zabranjeno treniranje u dvoranama?  „U isto vrijeme normalno rade i otvoreni su veliki  trgovački centri, razne dvorane za vježbanje, bazeni, teretane, kao i kockarnice, kino dvorane, kasina.“, čudi se Lopar i dodaje: „Najprije su zabranili treniranje i odigravanje utakmica nama amaterima u nižim ligama, onda su zaustavili na mjesec dana i Premijer ligu. I to odlukom Hrvatskog rukometnog saveza, ne Stožera civilne zaštite, a isti taj savez je potom u Poreču organizirao Croatia kup. Isto tako, normalno su nastavljena natjecanja u 1. juniorskoj rukometnoj ligi, kategorija U-17.“, čudi se Lopar.

Zbog epidemioloških mjera sportske dvorane su za rukometaše amatere bile zaljučane puna četiri mjeseca, od studenog do 1. ožujka kada su mjere popustile i rukometašima je bilo dozvoljeno da treniraju. I to treniranje koje im je bilo dozvoljeno teško se može nazvati rukometnima treniranjem jer, prema „stručnim“ preporukama, bilo je dozvoljeno treniranje samo s loptom, ali bez kontakta, bez kojeg rukomet nije rukomet. Ni to nije dugo potrajalo pa je Stožer od 1. travnja ponovno zaključao dvorane.

 

Rukomet je unazađen

I Lopar i Macura slažu se da su aktualne mjere rukomet u Pakracu i Lipiku vratile više od 20 godina unatrag, u vrijeme kada se rukomet igrao na „Partizanu“ i školskom igralištu u Lipiku, po vrućini, u prašini, po kiši, čak i snijegu. Tada je to čak na neki način bilo i normalno jer rukometaši nisu imali bolje uvjete, ali sada, pored dvije kvalitetne sportske dvorane, moraju na vanjske terene koji su u lošem stanju.

Ivan Macura koji je ujedno i trener seniorki „Lipika“ prisjeća se i ranijih paradoksalnih odluka koje nemaju temelj u logičnom i razumnom.

„Mi smo u prvom valu korone u ožujku prošle godine, smjeli koristiti pakračku dvoranu, ali ne i lipičku zato što je u Pakracu dvorana gradska, a u Lipiku školska. U drugom valu su to pojednostavili pa su nam zabranili korištenje svih dvorana. Isto tako dozvoljeno je treniranje i odigravanje utakmica 1. juniorske rukometne lige, znači kategorije U-17, a nikakva aktivnost nije dozvoljena u 1. kadetskoj rukometnoj ligi, kategorija U-15 u kojoj se natječe i selekcija RK LiPa.

Da imamo prijavljenu ekipu u tom rangu natjecanja, mogli bi redovno trenirati u dvorani i odigravati utakmice. Zato ćemo na godinu tu našu kadetsku ekipu prijaviti u juniorski ligu bez obzira što su dvije i više godine mlađi od ostalih. Barem će moći trenirati i odigravati utakmice.“, kaže Macura.

 

Najpogođenija su djeca

Dodaje da u praksi najviše štete imaju upravo mlade kategorije i djeca. „Svi pričaju kako je važno da se djeca i mladi bave sportom, kako je to važno za razvoj, socijalizaciju, za zdrave navike i da ih se makne s ulice. I onda nas dovedu u situaciju da mi više ne znamo djeci odgovoriti zašto ne smiju trenirati niti im znamo reći kada će moći. Naša najmlađa generacija, mini rukomet trenira godinu i pol dana, a još uvijek nisu mogli odigrati ni jednu utakmicu. Zato je normalno da su djeca počela odlaziti u druge sportove.“, kaže Macura.

Lopar pak vjeruje da će klub ipak uspjeti zadržati većinu djece u rukometu, ali prognozira probleme u većim gradovima. „Već godinu i pol djeca u cijeloj Hrvatskoj nemaju natjecanja, znači da su propustila godinu i pol razvoja što je u tim godinama jako puno. Pitanje je koliko će djeca u budućnosti birati dvoranske sportove i zato  mislim da će ovo stanje najviše naštetiti hrvatskom rukometu koji je ionako već u krizi.“, kaže Lopar koji je nezadovoljan i zbog toga što od strane Hrvatskog rukometnog saveza nemaju nikakve informacije vezane uz ovu sezon u 3. HRL istok.

 

Poništavanje još jedne sezone?

Pribojava se da će i ova krnja rukometna sezona 2020./21. u 3. HRL istok vrlo morati biti poništena, kao što je bio slučaj i s prethodnom sezonom 2019./20.

Jednostavna računica ukazuje da je to vrlo realan scenarij. Ove sezone se u 3. HRL natjecalo 12 ekipa što znači da je za kompletiranje prvenstva potrebno da sve ekipe odigraju 22 kola. LiPa je do sada odigrala 6 kola i rukometaši bi morali odigrati još 16 utakmica. Treba voditi računa da je ovo amaterska liga u kojoj se utakmice mogu igrati samo vikendom jer većina igrača preko tjedna ili radi ili ima fakultetske i školske obaveze. Ako bi teoretski prvenstvo bilo nastavljeno primjerice 8.5. i kada bi se utakmice odigravale tempom jedan vikend-jedno kolo, LiPa bi prvenstvo završila tek 21. kolovoza što je u praksi nemoguće.

Podsjećamo da je  HRS poništio i prošlu natjecateljsku sezonu u 3. HRL u konkurenciji je bilo 14 ekipa. Odigrano je 18 od ukupno planiranih 26 kola, a LiPa je s 27 osvojenih bodova (13 pobjeda, 1 remijem, 4 poraza) sezonu završila na 2. mjestu iza Petrijevaca koji su imali 34 boda.

U mlađim kategorijama stanje je još lošije, neke selekcije su odradile tek uvodnih nekoliko kola, neke samo jedan turnir, a natjecanja poput mini rukometa ove sezone nisu ni započeta.

 

Ljetna liga mladih

Potaknuti ovom krizom iz RK LiPa najavljuju da će pokrenuti inicijativu organizacije ljetne lige za mlade. Ideja je da okupe zainteresirane klubove iz zone „istok“ i da tijekom ljetnih mjeseci igraju turnirsku ligu. Ali tu se pojavljuje drugi problem - loših vanjskih rukometnih terena.

Vanjski tereni u Pakracu su uglavnom u lošem stanju, nešto bolji su oni u Lipiku, ali rukomet je dvoranski sport i nemoguće je ozbiljno raditi i pripremati se na betonu. Zato možda treba razmišljati o uređenju vanjskih terena na način da se postave gumirane podloge. Tu bi trebalo pronaći model, trebao bi se uključiti  Savez, gradovi i županije, možda i neki izvori u EU fondovima. Vjerujem da novca ima.“, zaključuje Lopar.

 

PROGRAM JAVNIH POTREBA U SPORTU PS ŽUPANIJE

LiPi i Lipiku novci samo na papiru

Mario Lopar ističe da vjeruje kako novaca ima jer se dosta uštedilo neodigravanjem brojnih nižih liga. Uz to, pokazao je još jedan zanimljiv dokument prema kojem LiPa i „Lipik“ imaju pravo na županijska sredstva natjecanje mlađih kategorija.

Naime Program javnih potreba u sportu Požeško-slavonske županije za 2021. sa svrhom poticanja i promicanja sporta, provođenja programa tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži predviđa 62.000 kuna za Rukometni savez Požeško-slavonske županije i kako precizno piše, „Pomoć u organizaciji i provedbi natjecanja mlađih kategorija RK Požega, RK Lipa i ŽRK Lipik“.

RK LiPa i ŽRK „Lipik“ od tih novaca nisu dobili ni kunu. Poslali smo mailom 18.3. ove godine upit u županijski rukometni savez da nas informiraju što sve trebamo poslati od dokumentacije da dobijemo ta sredstva koja su nam stvarno potrebna jer imamo puno djece i mladih. Do danas nismo dobili nikakav povratni odgovor.“, tvrdi Lopar.  Ipak zaključuje kako, usprkos svim problemima rukometni klubovi s područja Pakraca i Lipika ne gube optimizam i entuzijazam i najavljuju da će temelj daljnjeg razvoja rukometa u Pakracu i Lipiku i dalje biti mladi i djeca.