LIPIK test
LIPIK test
Medianno
Športski klub uzgajivača golubova listonoša „Letač“ Lipik

Otpremili golubove kako bi sudjelovali u nacionalnom letu iz Beča

06.07.2019. 15:34 | 1320 pregleda | Sport

Članovi športskog kluba uzgajivača golubova listonoša „Letač“ Lipik danas su otpremili svoje golubove kako bi sudjelovali u nacionalnom letu iz Beča.

Piše:
Matija Kulhavi

Naime, kako smo doznali od Gorana Grafine, dopredsjednika i blagajnika kluba „Letač“ Lipik, golubovi se pakiraju po parkirnim mjestima u Hrvatskoj. Tako će iz Lipika krenuti jedan poseban transporter za prijevoz golubova (s golubovima iz Lipika (478 golubova iz Lipika), Pakraca, Novske, Slavonskog Broda, Đakova i Virovitice) u kojem oni imaju mogućnost pojenja i hranjenja.

Svi golubovi se otpremaju na jedno mjesto i onda se svi sutra ujutro (nedjelja) puštaju u Beču. Svaki se vraća u svoj golubinjak, a pri tome se mjeri najveća brzina (koliko golub prijeđe metara u minuti) prema kojoj se proglašava pobjednik nacionalnog leta. Dakle, 33% golubova koji prvi stignu, od ukupnog broja poslanih golubova, smatraju se plasiranima ,dok se oni ostali, koji dođu kasnije, ne boduju.

Također, postoji sistem antene gdje se prevlači svakog goluba prije leta. Golub uz svoj regularni prsten ima i elektronski prsten na drugoj nozi koji je kompatibilan s njegovim prstenom. Da bi se golub pri povratku registrirao, on mora ući u svoj golubinjak.

Po završetku natjecanja, objavit ćemo postignute rezultate.