Medianno
Lipik, 22./23.6.2018.

Sve je spremno za Cedevita Lipik 3x3 challenger!!!

19.06.2018. 11:55 | 1215 pregleda | Sport

Piše:
Sezame.pr

Tokyo (Japan), Colonia (Urugvaj), Townsville (Australija), Princeton (USA), Riga (Latvija), Gdanjsk (Poljska), Humpolec (Češka), Moskva Inanomo (Rusija), Gagarin (Rusija), Nice (Francuska), Ljubljana East (Slovenija), Kranj (Slovenija), Sarajevo (BiH), Beograd (Srbija), Ralja (Srbija), Split (Hrvatska).

Jedna od ovih 16 ekipa će u subotu oko 23 sata postati pobjednik Cedevita Lipik 3x3 challengera, jubilarnog 20. turnira u 3x3 uličnoj košarci koji će biti održan u Lipiku.

Uz pobjednika i finalist će imati razloga za zadovoljstvo jer će osvojiti slot za WT Mastters u Lausaneei i tako se priključiti Novom Sadu i Zemunu koji su svoje slotove za Masters u Lausannei birali na ovogodišnjem Draftu. Pobjednik će iz Lipika otići bogatiji za 10.000 američkih dolara, nagrada za finalistu je 6.000 dolara, treće mjesto vrijedi 3.000, a četvrto 1.000 američkih dolara.

Dojam je, nakon prvog pogleda na popis ekipa, da će ovo biti nikad izjednačeniji 3x3 challenger u Lipiku na kojem su posljednje dvije godine dominirali svjetski No1. i novi-stari svjetski 3x3 prvaci – Novi Sad.

Prema formi u uži krug favorita izdvaja se Humpolec, prošlotjedni osvajač challengera u Limassolu (Cipar). Osim naslova na Cipru, Češki hakleri imaju još 2 finala na challengerima (Wuxi i Moskva) uz ove sezone impresivan skor od 13 pobjeda i 4 poraza.

Među favoritima je i Princeton koji je ove sezone igrao 4 challengera i na svakom otišao najmanje do polufinala, a u Huaianu i do samog naslova. Amerikanci ove sezone na challengerima identičan skor kao i Humpolec, 13:4.

Prema aktualnom rankingu prvi favorit ipak je Riga (skor 15-9) koji također ove sezone već ima jedan osvojen challenger, onaj u kineskom Nanjingu. Treću godinu za redom u Lipiku će igrati i Michael Hicks sa svojim Gdanskom i sigurno je da žele više od lanjskog ispadanja u skupini ili 7. mjesta osvojenog u Lipiku 2016. godine.

Bit će zanimljivo kako će reagirati i ekipe kojima će ovo biti europski debi; Tokyo kojeg čine igrači koji su ujedno i 3x3 reprezentacija Japana te australski Townsville Thunder.

U Lipik dolazi i najaktivnija ekipa ove sezone, Moscow Inanomo koja je na 5 ovosezonskih challengera odigrala čak 22 utakmice uz 12 ostvarenih pobjeda.

Jedini hrvatski predstavnik na Cedcevita Lipik 3x3 challengeru će biti Split koji još uvijek čeka prvi WT Masters ove sezone, a najbliže plasmanu su bili na challengeru u kineskom Nanjingu gdje su dogurali do polufinala. Splićani ove sezone na challengerima imaju skor 5-5 čemu treba pridodati i 2 pobjede i 2 poraza na Svjetskom prvenstu u Filipinima na kojem su kao Hrvatska 3x3 reprezentacija završili na 10. mjestu.

Prijenos na Arenasport 2 i live streaming

Sve utakmice Cedevita Lipik 3x3 challengera bit će uživo prenošene putem FIBA 3x3 youtube kanala koji ima 154.000 registriranih korisnika i na kojem se prenose svi važniji svjetski 3x3 turniri. Uz live streaming, i ove godine će slika iz Lipika otići u domeve u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, zahvaljujući prijenosu na Arenasport 2 koji će u subotu prenositi utakmice polufinala te finale u 22 sata.

Ulična 3x3 košarka je prošlo ljeto postala novi olimpijski sport i svoju će premijeru doživjeti 2020. godine na igrama u Tokyu. Ranija istraživanja Međunarodnog olimpijskog odbora su pokazala da je ovaj sport, najbrži rastući urbani sport, a primjer Lipika koji će ugostiti ekipe iz Azije, Australije i Oceanije, Južne i Sjeverne Amerike te Europe, potvrda je kako je 3x3 ulična košarka definitivno postala globalni trend!

U odnosu na prethodne dvije godine kada je u svijetu bilo 14 challengera, ove godine će ih biti 21 pa je Lipik ponovno u društvu velikih svjetskih metropola kao što su Moskva, Sydney, Bukurešt, Chengdu, Penang, Berlin, Edmonton, Kaunas, Ulaanbaatar, Hague… Povećan je i broj Masters turnira, s lanjskih 7 na ovogodišnjih 10 čime FIBA želi, uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, maksimalno popularizirati ovaj najbrže rastući urbani sport na svijetu.

Sateliti za Lipik

FIBA 3x3 je u travnju promovirala Udrugu Libox, organizatore Cedevita Lipik 3x3 challengera, u svoje svjetske supervizore, a dodatno je dala na važnosti turniru u Lipiku kroz nikad atraktivniju akreditaciju Satelit  kvalifikacijskih turnira. Tako su Satelit turniri za Lipik ove godine odigrani u Australiji (Melbourne), Rusiji (Moskva), BiH (Sarajevo), Danskoj (Kopenhagen), te dva kvalifikacijska turnira u Hrvatskoj; Varaždin i Zagreb.

Kao i lani, Lipik će i ove godine biti domaćin seminara za 3x3 suce, 3x3 clinic akademije koja će biti organizirana u sklopu Cedevita Lipik 3x3 challengera i koja će trajati od 20. do 23.6. Na ovoj akademiji sudjeluje 10 sutkinja i sudaca iz Švicarske, Italije, Mađarske, Ukrajine, Izraela, Litve, Slovenija i Srbija.

Košarkaški i plesni spektakl

Osim sportskog spektakla koji je prema kvaliteti i atraktivnosti ekipa definitivno zagarantiran, posjetitelji će u ponudi imati i pregršt pratećih sadržaja uz bogatu ponudu i neizostavne partye u čuvenom prostoru robne kuće Budućnosti u Lipiku. Posebno atraktivan će biti zabavni dio programa u subotu 23. lipnja kada će publika u Lipiku imati prilike uživati u nastupila atraktivnih Cedevitašica – cheerleadersica KK „Cedevita“ Zagreb, kao i u nastupu plesačica i plesača iz Plesnog studija Fusion.

 

POPIS SUDIONIKA

Cedevita Lipik 3x3 challengera

 

Riga (LATVIJA)

Beograd (SRBIJA)

Gdansk Energa 3x3 (POLJSKA)

Humpolec Bernard (ČEŠKA)

Ljubljana East (SLOVENIJA)

Split (HRVATSKA)

Tokyo (JAPAN)

Nice (FRANCUSKA)

Colonia (URUGVAJ)

Moscow Inanomo (RUSIJA)

Sarajevo (BiH)

Ralja Intergalactic  (SRBIJA)

Townsville Thunder (AUSTRALIJA)

Princeton (SAD)

Gagarin (RUSIJA)

Kranj (SLOVENIJA)

 

Sve informacije vezane uz 3x3 košarku pratite na:  http://www.lipik3x3challenger.org/