LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar
Pridržavajte se prometnih propisa

Pojačan nadzor policije za Vincekovo

18.01.2020. 09:54 | 487 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Povodom blagdana Svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, u predstojećem razdoblju slijede tradicionalne proslave Vincekova. Kako će se na nekoliko lokacija organizirati razne manifestacije, od blagoslova vinograda do glazbenih događaja i sličnih  aktivnosti, očekuje se veliki broj posjetitelja iz raznih krajeva Republike Hrvatske i inozemstva koji će u ovih nekoliko dana posjećivati događanja i boraviti na području naše, ali i susjednih županija.

Proslave povezane s konzumacijom alkoholnih pića uz očekivano pojačan cestovni promet i nepovoljne meteorološke uvjete znatno povećavaju rizik na prometnicama, stoga policija upozorava vozače da prilagode brzinu stanju i uvjetima na kolniku te da ukoliko konzumiraju alkoholna pića ne sjedaju za upravljač osobnog automobila. 

Posebno se naglašava kako je zabranjeno upravljati vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji  iznad 0,5 g/kg (osim kod mladih i profesionalnih vozača 0,00 g/kg) te da će policijski službenici prema onim vozačima koji grubo krše prometne propise, upravljajući uz nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu, postupiti sukladno propisima, odnosno procesuirati utvrđene prekršaje.

Ovisno o stupnju alkoholiziranosti, vozaču koji upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, može biti izrečena novčana kazna od 500,00 do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Predviđene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom od jednog do 12 mjeseci i izricanje do šest negativnih bodova. Za počinitelje koji dva ili više puta pravomoćno počine najteže prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola predviđeno je i privremeno oduzimanje vozila. U slučaju da je vozač počinitelj prometne nesreće pod utjecajem alkohola navedene kazne se uvećavaju do 2.000,00 kuna.

Napominje se i to da će se u noći sa subote na nedjelju, 18./19. siječnja, u koordinaciji sa Policijskim upravama brodsko-posavskom i osječko-baranjskom na području naše Policijske uprave provoditi koordinirana preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor prisutnosti alkohola u organizmu vozača.

Također će se u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, posebice u noćnim satima u dane vikenda, poduzimati aktivnosti prioritetno usmjerene  na sprečavanje i sankcioniranje „četiri glavne ubojice u prometu“:

- prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,

- nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,

- nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim    sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece),

- distrakcije vozača (nepropisne uporabe mobitela i drugih uređaja).

Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Upozoravaju se  svi sudionici da se pridržavaju prometnih propisa!