Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
NOVA LOKACIJA KOD PAKRAČKE TRŽNICE

Sajam Slavonski banovac održava se ove subote u Pakracu

14.10.2019. 13:19 | 746 pregleda | Vijesti

Zbog radova na uređenju središnjeg pakračkog Trga bana Josipa Jelačića, ovogodišnji 11. po redu Sajam Slavonski banovac, koji će u Pakracu biti održan predstojeće subote, 19. listopada, bit će održan na novoj lokaciji – u Ulici Matice hrvatske i na prostoru oko Gradske tržnice.

I ove godine posjetitelje očekuje vrlo bogata i raznolika gastronomska i ugostiteljska ponuda, zabavni sadržaji, izložbeno – prodajni štandovi, tradicionalni Grahfest – natjecanje u kuhanju graha, stručno predavanje, srednjovjekovni povijesni program, ponuda u krčmi „Kod veprove glave“, ali i kutak za djecu i mlade, kočija, turistički vlakić te večernji koncert Zlatka Pejakovića.

Piše:
Compas

Sajam počinje u 10 sati degustacijom, prodajom i promocijom proizvoda na prigodnim štandovima, a svečano otvaranje sajma najavljeno je za 13 sati, dok u 15 sati započinje tradicionalni Grahfest - natjecanje u kuhanju graha kojeg organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika.

Kako doznajemo, i ove godine će se na Sajmu predstaviti obrtnici iz čitave Hrvatske i to na Gastro prezentaciji koja će biti organizirana za ovu prigodu, a lani su se u Pakracu predstavili obrtnici iz Splita, Trogira, Kaštela, Zagreba, Vukovara, Siska, Petrinje, Gline, Karlovca, Slunja, Stubice, Požege, Vrbovskog, Garešnice, Krapinskih toplica i Novog Marofa.

Glas o ovogodišnjem Sajmu Slavonski banovac će se posebno dobro čuti u radijskom eteru diljem Hrvatske, s obzirom na to da će u subotu, 19. listopada ujutro, iz Pakraca uživo biti emitirana vrlo popularna radijska emisija „Svakom loncu poklopac“ koja se emitira na 2. programu Hrvatskog radija. Prilika je to da se kvalitetno prezentira i Sajam, ali i Pakrac i cijeli ovaj kraj u vrlo popularnoj gastro – turističkoj emisiji koju vodi poznati radijski tandem Mirko Fodor i Andro Tomović.

Posebnost Sajma Slavonski banovac je i srednjovjekovni program koji će biti organiziran i ove godine. Tijekom cijelog dana prigodno kostimirani glumci će održati prikaze i predstavljanja srednjovjekovne opreme i oružja, poučavat će mačevanje i borilačke vještine. Za djecu će biti upriličena dječja srednjovjekovna predstava te sada već tradicionalna bitka za kovnicu novca.

Zahvaljujući Povijesnom društvu Pakrac - Lipik i ove godine će posjetitelji imati prilike kušati srednjovjekovne gastro delicije spravljene u krčmi „Kod veprove glave“.

Nakon proglašenja pobjednika Grahfesta, koje je planirano za 20 sati, posjetitelji će se od 21 sat moći zabaviti uz koncert Zlatka Pejakovića, a ulaznice za koncert se neće naplaćivati.

Uz sve navedeno, tijekom cijelog dana na sajamskom prostoru će biti instaliran kutak za djecu i mlade s raznim radionicama i neizostavnim lunaparkom, a ulicama Pakraca će voziti kočije i turistički vlakić.

Isto tako, pakračka Gradska uprava obavještava građane, da će zbog održavanja Sajma, Ulica Matice hrvatske biti zatvorena za sav promet motornih vozila od petka, 18. listopada u 6:00 sati, do nedjelje, 20. listopada u 15:00 sati.