banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
10. jubilarni sajam slavonski banovac

Bogat program i ponuda ovogodišnjeg sajma

15.10.2018. 07:19 | 1461 pregleda | Vijesti

Pakrac će predstojeće subote (20. listopada) biti mjesto održavanja jubilarnog, 10. po redu sajma Slavonski banovac koji će, prema najavama organizatora, biti najsadržajniji do sada.

Dokaz tome je bogata i raznolika gastronomska i ugostiteljska ponuda, zabavni sadržaji, tradicionalni Grahfest – natjecanje u kuhanju graha, zatim večernji koncert „Gazda“, ali i dašak povijesti kroz cjelodnevni srednjovjekovni program, kutak za djecu i mlade, izložbeno – prodajne štandove i ostale sadržaje.

Piše:
Compas

Početak sajma predviđen je već od 10 sati degustacijom, prodajom i promocijom proizvoda na prigodnim štandovima izlagača.

Predstavljanje obrtničke brošure

Ova godina je za Pakrac značajna i stoga što pakrački obrtnici slave 200 godina službenog i organiziranog bavljenja obrtom na ovom području. Tom prigodom je Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika tiskalo prigodnu brošuru „200 godina stvaranja i zajedništva“ koja će biti prezentirana u pakračkoj gradskoj vijećnici, koja se nalazi unutar kompleksa Janković, s početkom u 11 sati. Dolazak na promociju potvrdio je i Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

Grahfest

Svečano otvaranje sajma najavljeno je za 13 sati, a u 15 sati započinje Grahfest - natjecanje u kuhanju graha čiji je nositelj organizacije Udruženje obrtnika Pakrac – Lipik, inače tradicionalni suorganizator sajma Slavonski banovac.

Grahfest – natjecanje u kuhanju graha postalo je naširoko poznato, a svake godine privlači veliki broj natjecatelja iz šire regije. Tradicionalno na Grahfestu i Gastro prezentaciji sudjeluju i udruženja obrtnika i obrtničke komore iz cijele Hrvatske, a tako će biti i ove godine pa su svoj dolazak u Pakrac potvrdile ekipe udruženja obrtnika iz Splita, Kaštela, Trogira, Vrbovskog, Zagreba, Vukovara, Siska, Petrinje, Karlovca, Slunja, Stubice, Krapinskih Toplica, Garešnice, Gline i Topuskog.

Prijave za sudjelovanje na Grahfestu zaprimaju se do četvrtka 18.10. na broj 098/724-669, a prema informacijama koje smo dobili od Davora Lepke, predsjednika Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, već je prijavljeno više od 40 ekipa.

 

 

Srednjovjekovni program

Posebnost ovogodišnjeg sajma bit će i srednjovjekovni program koji će biti organiziran na prostoru nekadašnjeg parka na Trgu bana Josipa Jelačića (ispred zgrade „Općine)“. Tijekom cijelog dana prigodno kostimirani glumci će održati prikaze i predstavljanja srednjovjekovne opreme i oružja, poučavat će mačevanje i borilačke vještine, tijekom popodneva će biti organiziran i streličarski turnir, a zahvaljujući Povijesnom društvu Pakrac – Lipik čak će se za ovu prigodu izgraditi srednjovjekovna krčma u kojoj će se kuhati prava srednjovjekovna jela! Središnji događaj je bitka za kovnicu novca koja je najavljena u 18 sati, a srednjovjekovni program će biti realiziran zahvaljujući Redu vitezova Ružica grada iz Orahovice, Viteškom redu Svetog Nikole iz Varaždina te po prvi puta domaćim vitezovima Slavonskog banovca.
Koncert „Gazda“

Nakon proglašenja pobjednika Grahfesta koje je planirano za 20 sati, posjetitelji će se moći zabaviti uz besplatan koncert Tamburaškog sastava „Gazde“ koji je najavljen za 21 sat.

Turistički vlak iz Zagreba

Uz sve navedeno, treba dodati da će tijekom cijelog dana u dvorištu kompleksa Janković biti instaliran kutak za djecu i mlade s raznim radionicama, ali i neizostavnim luna parkom. Ulicama Pakraca će ordinirati kočije te turistički vlakić, a samo za ovu prigodu će iz Zagreba voziti i turistički za koji Vam donosimo vozni red.

Vozni red

Polazak: Zagreb GK 10.45 - Sesvete 10.55 - Dugo Selo 11.04 – Ivanić-Grad 11.28 - Kutina 12.14 - Pakrac Grad 13.06


Povratak: Pakrac Grad 22.16 - Kutina 23.05 – Ivanić-Grad 00.03 - Dugo Selo 00.23 - Sesvete 00.32 - Zagreb GK 00.43