Delfin
LIPIK test
Radio Daruvar 2
SVEČANA SJEDNICA GOSPODARSKOG VIJEĆA HGK ŽUPANIJSKE KOMORE POŽEGA

Poljoprivredi Lipik uručeno prestižno priznanje „Zlatna kuna“

18.12.2018. 15:05 | 1179 pregleda | Gospodarstvo

Svečana sjednica gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Požega održana u petak 14. prosinca donijela je nove laureate koji su dobili priznanje za najuspješnije poduzetnike u 2017. godini.

Piše:
Compas

„Zlatna kuna“ dodijeljena je u tri kategorije: za male poduzetnike tvrtki Poljoprivreda Lipik d.d., za srednje poduzetnike metalnoj industriji Magma d.o.o. Požega i velike poduzetnike Color Grupi Požega koja u svom sastavu ima 5 tvrtki koje uspješno posluju i najveći dio svoje proizvodnje izvozi u Europsku uniju.

Priznanja je uručio Luka Balenović, predsjednik HGK ŽK Požega, koji se osvrnuo i na rezultate gospodarstva Požeško-slavonske županije, proizvodnju, izvoz i ukupnu dohodovnost te zaposlenost u realnom sektoru. Požeško-slavonska županija i gospodarstvo idu u dobrom pravcu, svi elementi su uzlazni, no nakon dugo godina tavorenja na dnu ljestvice razvijenosti županija, taj oporavak ne ide brzo. Pozitivne trendove i sada jako malu nezaposlenost ugrožava stalan pad stanovništva posljednjih 27 godina od samostalnosti, a posebno iseljavanje zadnjih nekoliko godina, tako da je županija izgubila od 2011. godine do sada preko 10% svog stanovništva. Situacija je nešto gora po pitanju demografije, nego što su predviđala i najgore prognoze, tako da Požeško-slavonska županija već sada ima manje od 69 tisuća stanovnika, što je predviđano tek za 2021. godinu. S time se suočavaju gospodarstvenici sve teže, nedostatkom stručnih kadrova, zbog neusklađenosti sa školovanjem te odlazak upravo osoba u najboljim godinama i stručno osposobljenih.

Prigodno predavanje prije dodjele priznanja održao je Zvonimir Savić, direktor sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize sa naslovom „Razvojna raznolikost Hrvatske i posebnim osvrtom na rezultate Požeško-slavonske županije“. Neki statistički podatci svakako su nepovoljni za županiju, no još je poraznije da se svih pet slavonskih županija nalazi daleko ispod prosjeka razvijenosti Hrvatske, a čak i dvostruko manje u usporedbi sa gradom Zagrebom.

Čestitke nagrađenima uputio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, istakavši da su svi nagrađeni započeli kao mali poduzetnici, a danas su uspjeli preskočiti nekoliko stupnjeva razvoja i napraviti respektabilne tvrtke. Dijelimo sudbinu cijele Slavonije, koja je jako stradala u ratu, sustavno svih godina zapostavljana i tek je krenula za bržim razvojem zadnje dvije godine. Mi smo tu svakako pozitivni, imamo bolji i brži razvoj, dugi niz godina više izvozimo nego što uvozimo, privlačimo više sredstava Europske unije kojim ubrzavamo svoj razvoj, značajnije su nam zapošljavani kapaciteti u građevinarstvu, transportu i metalnoj industriji. Zamašnjak je krenuo i pred našom županijom je svakako bolja budućnost od one prije nekoliko godina.

Prilikom davanja izjave za Compas, ravnatelj Poljoprivrede Lipik d.d. Željko Viboh je rekao da je izuzetno ponosan na ovu nagradu istaknuvši kako je to plod zajedničkog rada i truda svih zaposlenika Poljoprivrede Lipik. Gospodin Viboh je iskoristio priliku te ovim putem svim čitateljima Compasa i građanima Lipika i Pakraca čestitao predstojeće božićne i novogodišnje blagdane.

 

Izvor: Požeška kronika

Foto: Požeška kronika