Lipik banner
banner sezame okoliš
Upit1
U prigodi Dana Grada Pakraca

Dan gospodarstvenika u znaku poticajnih mjera

13.03.2018. 13:06 | 1382 pregleda | Gospodarstvo

U organizaciji Poduzetničkog centra Pakrac i Grada Pakraca tradicionalno je u prigodi Dana grada Pakraca 13. ožujka u konferencijskoj dvorani PCP-a održan Dan gospodarstva. Ove godine, događaj je protekao u znaku poticajnih mjera za razvoj gospodarstva, a naglasak je bio na poljoprivredi.

Piše:
Hrvoje Gjulić

Prigodno je ispred Poduzetničkog centra Pakrac sve pozdravila direktorica Ivana Orban, nakon čega se prisutnima obratila gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević koja je istaknula da joj je jako drago što među okupljenima vidi predstavnike OPG-a jer, kako kaže, u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima vidi jedan važan čimbenik razvoja Pakraca i okolice. Također je istaknula da je Pakracu prije nekoliko dana uručena povelja “Grad prijatelj ženskog poduzetništva”.

Među nazočnima na Danu gospodarstva bili su, osim već spomenutih predstavnika OPG-a s područja Pakraca i okolice, poduzetnici te predstavnici ustanova lokalne i županijske razine; zamjenici gradonačelnice Grada Pakraca Marijan Širac i Nikola Ivanović, viši stručni suradnik Županijske komore Požega Marko Dumančić te upravitelj LAG-a Zeleni trokut Igor Matek koji je i sam održao dio predavanja.

U uvodnom dijelu predavanja predstavljene su poticajne mjere za razvoj gospodarstva koje dodjeljuje Grad Pakrac, a za koje je u Proračunu za 2018. godinu osigurano 100 tisuća kuna. Ipak, najavljeno je da se, ovisno o interesu, rebalansom proračuna mogu i povećati. Poticajne mjere je detaljno predstavila direktorica PCP-a Ivana Orban rekavši da ih Grad provodi kroz četiri projekta u svrhu poticanja zapošljavanja, početaka rada registrirane djelatnosti, sufinanciranja troškova materijalnih i nematerijalnih ulaganja te sufinanciranje troškova izrade natječajne dokumentacije. Poduzetnici, obrtnici i OPG-ovi s područja Grada Pakraca mogu ostvariti od 2 000 do 10 000 kuna nepovratnih sredstva.

U drugom dijelu riječ je preuzeo upravitelj Lokalne agencije „Zeleni trokut“ Igor Matek koji je govorio o poticajima koje LAG dodjeljuje za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava. Ukupan iznos raspoloživih sredstava na  ovom natječaju iznosi 673.632 kune, a visina pojedinačne potpore iznosi 15.000 €, odnosno 111.678 kuna što znači da će 6 najboljih projekata moći ostvariti poticaj.