Medianno
IZGRADNJA VILE DOBRE VODE

Betonira se temeljna ploča Vile Zinke

18.08.2017. 10:37 | 2884 pregleda | Gospodarstvo

Danas 18. kolovoza betonira se temeljna ploča podrumljenog dijela zgrade Vile Zinke, a o dinamici izgradnje ovog višefunkcionalnog centra za zdravstveni turizam koji će nositi naziv Vila dobre vode porazgovarali smo s voditeljem gradilišta Zdravkom Martićem, diplomiranim inženjerom građevine iz tvrtke HM-Patria koja je izvođač radova.

Piše:
Marko Barčan

 - S obzirom na to da zgrada ima 2/3 podrumljenog dijela, s ovim će biti završena faza temelja zgrade budući da su trakasti temelji nepodrumljenog dijela zgrade već napravljeni prije dva tjedna, govori voditelj gradilišta Martić te dodaje kako se idući tjedan planira hidro i toplinska izolacija podrumskih zidova nakon čega se objekt podiže prema gore.

Podsjetimo, radovi na izgradnji Vile Zinke službeno su počeli kako smo pisali, 4. svibnja kad se počelo s utvrđivanjem visine postojećih podzemnih voda postojeće dubine temelja zgrade, a kako kaže Martić, radovi idu normalnom dinamikom, nije bilo zastoja, izuzev u samom početku gdje su kao izvođači radova s nadzorom i projektantima predlagali investitoru bolje trajno rješenje u smislu hidroizolacije samog podruma i kvalitete izvedbe radova da se izvede temeljna ploča, a ne trakasti temelj i da se napravi zaštita građevinske jame da budu na strani sigurnosti s obzirom na to da je zgrada Doma hrvatskih veterana u neposrednoj blizini od tri metra od građevinske jame koja je duboka i pet metara te da ne bi došlo do slijeganje temelja.

Trenutno je na gradilištu Vile Zinke osam radnika, a kako ističe Martić, to je sasvim dovoljno za ovu fazu radova kao i za kasnije budući da se zgrada gradi iz temelja i da je trenutna aktivnost samo u fazi grubih radova. Plan je da se do 15. rujna završi prvi dio radova za koji je potpisan ugovor, a kojim bi se podigli zidovi podruma te stropna ploča podruma čime bi objekt bio u ravnini sa zemljom.

Ukupna vrijednost izgradnje Vile Zinke u Lipiku je 7,826 milijuna kuna za građevinske radove, za što je kako smo ranije pisali 10. travnja potpisan okvirni sporazum između Grada Lipika i tvrtke HM-Patria, a temeljem tog sporazuma istog dana potpisan je i prvi ugovor o izvođenju radova vrijednosti 1,5 milijuna kuna (PDV uključen). Sredstva za taj ugovor osigurana su tako da je 600.000 kuna odobreno iz Ministarstva turizma dok je 900 tisuća kuna osigurano u proračunu Grada Lipika.

Kao partneri na projektu Grad Lipik, Lira d.o.o. i Turistička zajednica Grada Lipika intenzivno rade na rješavanju nastavka financiranja izgradnje kako bi se objekt završio u predviđenom roku, prema okvirnom sporazumu do 2021. godine, a o svemu ćemo izvijestiti kad budu poznati konkretni podaci.