Lipik banner
Lipik banner
Upit1
EDUKACIJE O PODUZETNIŠTVU U LIPIKU

U Lipiku započele edukacije za poduzetnike, najavljeni poticaji za smještajne kapacitete

28.03.2017. 14:30 | 2088 pregleda | Gospodarstvo

Ja (ne)mogu biti poduzetnik!, tema je prve edukacije o poduzetništvu koja je održana 28. ožujka u Multikulturalnom centru Lipik, a kojom je započeo proljetni ciklus od šest edukacija na temu poduzetništva koje izvodi Virtualni ženski poduzetnički centar u suradnji s Lipičkom razvojnom i turističkom agencijom Lirom pod pokroviteljstvom Grada Lipika.

Piše:
Marko Barčan

Petnaestak poduzetnika i onih koji to žele postati krenulo je s edukacijama putem kojih će, kako je rekla Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog poduzetničkog centra i prva predavačica s višegodišnjim iskustvom u poduzetništvu, svi polaznici iz prve ruke dobiti sliku što ih očekuje na realnom tržištu te da ne moraju učiti na svojim pogreškama nego to iskustvo mogu dobiti na edukacijama. - Između ostalog steći će znanja kao što su prodajne vještine, kako doći do klijenata, kako ne izgubiti motivaciju, kako se predstaviti, a to je mali dio tema u sklopu proljetnih edukacija u Lipiku koji živi poduzetništvo, ističe Dropulić.

Grad Lipik poticat će stvaranje smještajnih kapaciteta

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana pozdravio je prisutne i poželio im uspješan rad, a najavio je i mjere za poduzetnike koje nam dolaze uskoro. - Pored onoga što radimo u Lipiku kad smo prije dvije godine dobili projekt Grad prijatelj poduzetnika i obrtnika ovo je jedan logičan nastavak naše inicijative i ulaganja u poduzetništvo u Lipiku, rekao je gradonačelnik Kasana te kako uz edukacije na raspolaganju u Lipiku poduzetnicima je niz mjera kojim se potiče poduzetništvo. Uz pogodnosti u Poduzetničkoj zoni uskoro dolaze mjere koje će prenijeti pogodnosti van zona, a kao Grad - prijatelj ženskog poduzetništva posebno će se za 20% više poticati žensko poduzetništvo u određenim mjerama.

Gradonačelnik je također spomenuo besplatne konzultantske usluge za poduzetnike s područja Lipika, a kao posebnu mjeru koju razvijaju zadnjih dana u Gradu Lipiku i Liri je poticanje smještajnih kapaciteta.

- Imamo problema sa smještajnim kapacitetima, Turistička agencija Lira koju smo osnovali opravdala je svoje postojanje, turisti nam dolaze sve više, a došli smo u situaciju kako turu ne možemo zadržati duže od jednog dana jer nemamo mogućnost smještaja praktično jednog autobusa, rekao je gradonačelnik Kasana te kako će Grad Lipik poticati podizanje smještajnih kapaciteta s 2.000 do 4.000 kuna po ležaju ovisno o kategorizaciji.

Direktor Lire Dejan Iličić rekao je kako svi u Lipičkoj razvojnoj i turističkoj agenciji Liri stoje na raspolaganju, od pripreme projekata, ali i za sve korake od samog početka otvaranja obrta, tvrtke, OPG-a, pa do povezivanja s ključnim institucijama.

O poduzetništvu se danas ne uči u školi kao i ni na fakultetu, već se svatko nekako sam uči, bori i razvija kad se odluči upustiti u tu avanturu. Edukacija su zato namijenjene i prilagođene svima koje interesira poduzetništvo, od iskusnih poduzetnika, poduzetnika početnika kao i onih koji još nisu krenuli u poduzetništvo. Kako govori iskustvo Virtualnog poduzetničkog centra koji je osnovan prošle godine, ima oko 2.300 članica i 72 člana te je održalo tridesetak edukacija za oko 430 polaznika, što vrijeme edukacija bude odmicalo to će interes biti veći zato pozivaju već sad sve koji imaju interesa na iduću edukaciju da se slobodno prijave jer su one besplatne za sve zahvaljujući sredstvima Grada Lipika.

Sljedeća, druga edukacija u nizu, na rasporedu je 5. travnja 2017., a tema je "Od ideje do realizacije – tko su moji klijenti i kupci". Svi koji žele mogu se prijaviti na Tel/Fax | +385 (0)34 422 380; e-mail | lira@lipik.hr.