Delfin
LIPIK test
Medianno
DOM HRVATSKIH VETERANA U LIPIKU

U siječnju završetak dogradnje Doma hrvatskih veterana

15.09.2015. 17:36 | 2952 pregleda | Gospodarstvo

U prisustvu ministra branitelja Predraga Matića 15. rujna otvoreni su radovi izgradnje druge faze Doma hrvatskih veterana u Lipiku vrijednosti 20,2 milijuna kuna čiji se završetak očekuje za četiri mjeseca od kad je tvrtka HM-Patria kao izabrani izvođač započela radove na rekonstrukciji i dogradnji objekta.

Piše:
Marko Barčan

«Projekt je važan najprije radi hrvatskih branitelja stradalnika Domovinskog rata, zatim zbog Lipika, grada heroja koji je jako stradao u Domovinskom ratu.», rekao je prigodno ministar Predrag Matić, a kao treću i ne manje bitnu činjenicu naveo da se u ovom projektu nije politiziralo s braniteljskom populacijom jer su se ideje na razini Grada iz jedne političke opcije realizirale u suradnji sa suprotnom političkom opcijom u Ministarstvu.

«Ovdje ćemo dovoditi ljude iz cijele Europe i cijeloga svijeta da vide što smo učinili za hrvatske branitelje i ovo će biti ogledni primjer koji ćemo za četiri do pet godina napraviti i u Sinju, u Šibeniku, u Petrinji i u Daruvaru, naravno i u nekim drugim gradovima.», rekao je ministar Matić.

«Melem na sve ratne rane došao je ovaj projekt koji je osmišljen u Gradu Lipiku na Dan oslobođenja u prisutnosti zamjenice ministra Vesne Nađ.», rekao je gradonačelnik Vinko Kasana koji je uz zahvalu ministru što je prepoznao ovaj projekt zahvalio i saborskom zastupniku Zdravku Ronku i Krešimiru Paveliću koji su posredovali i pomogli u njegovoj realizaciji. «Došli smo na početak kraja fizičke izgradnje.», zaključio je gradonačelnik Kasana i opisao širi kontekst ove investicije koja se događa u Lipiku kad se na zapadu naselja gradi bioplinsko postrojenje, a u proljeće na godinu očekuje nas gradnja hotela, obnova Kursalona i Wandelbahna nakon čega u Lipiku ništa neće biti isto kao prije.

«Ovo što ćemo ovdje imati je jedan izuzetno uspješan spoj kako prirodnih blagodati koje nam je Bog dao, tako i tradicije i izvrsnosti koje imamo u Lipiku.», rekao je saborski zastupnik Zdravko Ronko i dodaje kako jedva čeka da projekt zaživi jer će «on biti na korist hrvatskih branitelja, Lipika i na ponos svih nas koji smo pomogli da se ovo realizira».

Iz kuta jednog običnog promatrača, stanovnika Lipika naizgled se dugo čekalo na ponovni početak radova nakon što je 7. prosinca prošle godine svečano otvorena prva faza Doma hrvatskih veterana u Lipiku. Ipak, za sanaciju postojeće i izgradnju novih zgrada trebalo se suočiti s dosta izazova među kojima je trebalo izmijeniti DPU «Centar» , izraditi projektnu dokumentaciju te riješiti novonastalu situaciju u kojoj su prepoznate plitke podzemne vode, ishoditi građevinsku dozvolu i provesti postupke javnog natječaja. Svi ti izazovi riješili su se uspješno i žurno kako je prilikom uvodnog predstavljanja projekta rekao privremeni ravnatelj Doma hrvatskih veterana Zvonimir Kalčik zahvalivši se pri tom Gradu Lipiku, Požeško-slavonske županiji te Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Dom hrvatskih veterana u Lipiku kad se završi imat će 50 smještajnih jedinica, sobe prilagođene za 100-postotne hrvatske ratne vojne invalide I. skupine, prostorije za odmor i rekreaciju, restoran i dvorane raznih namjena, a zamišljen je kao smještajno-rehabilitacijska ustanova u kojoj će hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, ali i civilne žrtve rata boraviti trajno ili privremeno ovisno o zdravstvenom stanju i socio-ekonomskoj situaciji. Svima njima će kroz individualni pristup biti omugućena potpunija društvena uključenost, usvajanje novih znanja i vještina te jačanje osobnih potencijala.