Medianno
LAG Zeleni trokut

Potrebno proširenje na više jedinica lokalne samouprave

27.10.2014. 11:16 | 1056 pregleda | Gospodarstvo

LAG Zeleni trokut pokriva tri jedinice lokalne samouprave čime ne zadovoljava brojnost od pet JLS-a što je novi osnovni kriterij za odabir LAG-ova koji će biti sufinancirani u narednim razdobljima, stoga je razgovor o proširenju LAG-a bio glavna tema sastanka održanog 27. listopada u Maloj vijećnici zgrade Gradske uprave u Lipiku. 

Piše:
Marko Barčan

Sastanku su nazočili predsjednik LAG-a Zeleni trokut i zamjenik gradonačelnika Novske Tomislav Baić, upravitelj LAG-a Igor Matek te predstavnici gradova Novske, Pakraca i Lipika, gradonačelnici Vlado Klasan, Davor Huška i Vinko Kasana. Od 65 LAG-ova u Hrvatskoj njih 40 bit će odabrano za potporu putem mjera 19.1. i 19.2. Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.. Kriterija za odabir je više, no potrebno je zadovoljiti osnovni kriterij o pokrivenosti područja pet jedinica lokalne samouprave kako bi se putem mjere 19.1. mogla povući sredstva od maksimalno 100.000 eura, odnosno maksimalno 5 milijuna eura putem mjere 19.2. Obje mjere financirane su iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD), a trebale bi se početi provoditi iduće godine. 

Problem povećanja broja JLS-a leži u činjenici da LAG-ovi koji nas okružuju imaju potrebnu brojnost te bi prelaskom neke od JLS-a izgubili bi to svojstvo, a uz to bi morali vratiti određeni dio utrošenih sredstva. Stoga, kao jedno od logičnih rješenja nameće se spajanje dva LAG-a, odnosno priključivanje jednog LAG-a drugom. Na sastanku je zaključeno da se u takve razgovore krene s predstavnicima LAG-a Una.