delfin3
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
Grooming salon Gita u Lipiku

Lipičanka Daria Adžijević otvorila je salon za njegu kućnih ljubimaca

03.08.2022. 09:50 | 3505 pregleda | Poduzetništvo

Ako želite ošišati svoga psa ili ga okupati, svojem ljubimcu napraviti frizuru ili ga njegovati s prvoklasnim proizvodima, od sada to možete u novootvorenom salonu za njegu kućnih ljubimaca - Grooming salonu Gita u Lipiku.

Piše:
Matija Kulhavi

Razgovarali smo s Dariom Adžijević, vlasnicom Grooming salona Gita i upitali je kako se odlučila za ovaj poduzetnički pothvat.

- Ideja o salonu je došla sasvim ne planirano. Nakon završetka fakulteta nabavila sam maltezericu Gitu i briga o njoj je podrazumijevala redovno posjećivanje salona za uređenje pasa zbog skraćivanja njezine duge dlake. Jedino bliže mjesto u okruženju, gdje smo mogli dobiti navedenu uslugu je bila Kutina. Odlazak u Kutinu zbog šišanja je postao malo kompliciran jer je bilo teško dobiti termin u popodnevnim satima, a i sam tretman traje cca sat i pol vremena pa onda negdje još morate provesti i vrijeme dok čekate i dok se vratite doma pa izgubite cijelo poslijepodne. Uz to Gita je obolila od protruzije diska i ostala je djelomično nepokretna i oporavak je dosta dugo trajao pa je odlazak na tretman šišanja predstavljao veliki izazov. Tako sam odlučila da ću završiti tečaj, nabaviti najosnovniju opremu i sama ju šišati. Kako dosta mojih članova obitelji, prijatelja i susjeda imaju kućne ljubimce, odnosno pse, a imali su isti problem kao i ja, a to je odlazak u Kutinu ili Viroviticu da bi ošišali psa, počeli su me kontaktirati kako bi im učinila uslugu. U početku mi je to dobro došlo da se naučim kako se radi, jer kao i u svakom poslu tako i ovdje najbitnija je praksa. Ispostavilo se da mi škare leže u ruci i počelo me kontaktirati sve više ljudi. Tad sam shvatila da zaista ima smisla otvoriti samostalno salon za uređenje pasa. I tako sam uredila derutnu garažu, nabavila svu potrebnu opremu za obavljanje ove djelatnosti i registrirala se.

Kad i gdje si završila tečaj za uređivanje kućnih ljubimaca?

- Tečaj za uređivanje pasa završila sam 2018. godine u Zagrebu kod profesionalne groomerice Suzane Verstovšek Šimon koja je FCI (Međunarodni kinološki savez) sudac, a ujedno je i predsjednica grooming sekcije Hrvatske. Na tečaju se uči anatomija psa, psihologija psa - kako pristupiti psu općenito, kako pristupiti psu koji je agresivan, kako pristupiti psu koji je bolestan i sl.., pasmine, vrste krzna, vrste frizura ovisno o pasmini, moguće bolesti pasa koje ste kao groomer u mogućnosti prepoznati, kako odabrati najbolju kozmetiku, koji alat i opremu koristiti itd..

S obzirom na to da si trajno zaposlena u Gradskoj upravi Lipika, zanima nas radno vrijeme i koje sve usluge nudiš u svojem salonu?

- Radno vrijeme je prema dogovoru odnosno u poslijepodnevnim satima i vikendom. Kako bi svim ljubimcima mogla pružiti jednaki tretman potrebno je svoj termin rezervirati unaprijed. Tretman najčešće podrazumijeva kupanje, masažu tijela zbog opuštanja psa,  šišanje i/ili trimanje, čišćenje uši, čišćenje intimnog područja, podrezivanje kandžica, češljanje i/ili raščešljavanje ovisno o stanju krzna odnosno jel pas ima zapetljanu dlaku ili nema. Tretman može biti potpun, na što se ljudi najčešće odlučuju, može biti  djelomičan, a to biraju sami ovisno o potrebama. Neko želi samo kupanje, a netko samo skraćivanje kandžica.

Koliko jedan takav tretman traje i jesu li cijene prihvatljive za naše sugrađane?

- Tretman u prosjeku traje sat i pol vremena, a produžava se ovisno o tome koliko je pas tolerantan, jel naviknut na šišanje ili je prvi put došao i kao što sam već rekla ovisi o općem stanju u kakvom je pas došao, a to mislim je li pun čvorića ili nije. Pas koji dolazi na tretman treba biti očišćen od buha kako bi se spriječio prijenos na druge korisnike, a treba se voditi i briga o općem zdravstvenom stanju psa jer može doći do prijenosa raznih bolesti sa psa na psa ili na osobu koja šiša. Vlasnik na tretmanu ne bi trebao biti prisutan jer se pas u prisutnosti vlasnika ponaša drugačije odnosno pruža otpor pa samim time teže je izvršiti uslugu po koju su došli. Iako ima psa koji su proživjeli određeni stres pa su u prisustvu vlasnika ipak mirniji jer se osjećaju sigurnije. Tako da morate biti spremni imati indvidualiziran pristup jer je svaki pas drugačiji i svaki reagira na drugačiji način. Kako psa od malena učite socijalizaciji s drugim živim bićima tako ga se mora naučiti i na redovno održavanje higijene što uključuje češljanje, kupanje i podrezivanje kandžica.

Cijene tretmana ovise o veličini psa i neusporedive su sa cijenama u većim sredinama.


Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/