LIPIK test
delfin3
Hotel Pakrac 365
NOVA PEDAGOŠKA GODINA U VRTIĆIMA NA PODRUČJU GRADA LIPIKA

Novi vrtić u Poljani počeo s radom, gotova dokumentacija za izgradnju još jednog u Lipiku

08.09.2021. 16:31 | 801 pregleda | Vijesti

Tjedan uoči ovotjednog početka školske godine počela je pedagoška godina u lipičkom dječjem vrtiću Kockica i njegovoj područnoj jedinici u Poljani. O novitetima i promjenama u odnosu na prošlu godinu razgovarali smo s Tatjanom Benković, ravnateljicom Dječjeg vrtića Kockica.

Piše:
Tomislav Ević

„Pedagoška godina počela je u srijedu, 1. rujna s tim da tada u vrtić nisu krenula sva djeca, jer od 1. do 13. rujna u dogovoru s roditeljima traje adaptacija nove djece na vrtić. U vrtiću u Lipiku trenutno imamo šest odgojnih skupina i jednu predškolsku koja kreće 1. listopada, dok u Poljani u novom objektu imamo tri odgojne skupine koje su s radom krenule od 1. rujna. U oba vrtića trenutno je upisano 180 djece, 137 u Lipiku i 43 u Poljani, o njima će se skrbiti 20 odgojiteljica u Lipiku i 7 u Poljani. Radi većeg broja djece zaposleno je 7 novih odgojitelja, 4 u Poljani i 3 u Lipiku.“, priopćila nam je ravnateljica Benković.

Novi vrtić u Poljani početkom tjedna obišao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana, a posjetio je i školarce osnovne škole Grigora Viteza u Poljani i poželio im sretan početak nove školske godine.

Situacija sa stručnim kadrom ranog i predškolskog odgoja na tržištu rada u Hrvatskoj nije najbolja, ali u Dječjem vrtiću Lipik ipak su uspjeli naći rješenje. Jedan diplomirani odgojitelj s 21 godinom radnog staža došao je iz Zagreba, dok su ostali zaposleni odgojitelji još u procesu studiranja na fakultetima ranog i predškolskog odgoja u Slavonskom Brodu i Petrinji te uz izvanredno studiranje, naravno uz odobrenje i potvrdu s fakulteta, rade u Dječjem vrtiću "Kockica". Pristupili su takvom rješenju potreba za odgojiteljima radi deficita kvalificirane radne snage na tržištu rada i u tome nipošto nisu usamljen slučaj. Na njih svakako računaju nakon što završe obrazovanje, a trebat će zaposliti još odgojitelja, što radi skorašnjeg umirovljenja jedne odgojiteljice, što radi trudnoće druge. Uz odgojiteljice kojih u Poljani sada radi sedam, zaposlena je i jedna kuharica/spremačica. 

Ravnateljica Benković naglašava da iako se nastoji držati propisanog pedagoškog prosjeka kvadrature i broja odgojitelja sukladno broju djece to nije lako i svakako postoji potreba za dodatnim prostorom u samom Lipiku. Izrada projektne dokumentacije za izgradnju novih kapaciteta, točnije novog vrtića već je gotova, a novi vrtić približne veličine i kapaciteta onog u Poljani bit će izgrađen na mjestu sadašnjeg objekta u kojem je smješten dnevni boravak za starije i pomoć u kući u Baranjskoj ulici u Lipiku. Objekt radi uvjeta natječaja na koji se prijavilo neće moći biti prenamijenjen već u potpunosti srušen i na njegovom će mjestu biti izgrađen potpuno novi objekt po svim standardima potrebnima za takvu vrstu djelatnosti, uz iznimku kuhinje, koja će biti samo čajna, a kada zaživi obroci za djecu koja će ondje biti smještena dopremat će se iz kuhinje centralnog vrtića.

Ranije implementirane epidemiološke mjere se nastavljaju, od maski, dezinfekcije, upisa roditelja na ulazu, a ravnateljica ističe da su sve odgojiteljice kao i ona sama cijepljene te da svega nekoliko djelatnika vrtića još nije. Skupine se ne spajaju i djeca se na miješaju međusobno uz iznimku vrtićkog dvorišta tj. na otvorenom, gdje mogu biti spojene tri grupe.

Promjena u cijeni vrtića nije bilo te i dalje ostaju jednake; 300 kuna je boravak djeteta s doručkom, 400 kuna je boravak djeteta s doručkom i ručkom bez spavanja te 500 kuna je cjelodnevni boravak djeteta koji može trajati od 5:30 do 16:30. Roditelji koji imaju više djece koja istodobno polaze vrtić imaju popust; za drugo dijete plaćaju 75% cijene, dok za treće nisu obvezni plaćati. Grad Lipik i dalje je Grad prijatelj djece te subvencionira trošak smještaja svakog djeteta s 1750 kuna mjesečno, a ravnateljica Benković ističe da su cijene smještaja u Dječjem vrtiću Kockica zadnji put formirane još 2010. godine i od tada nisu korigirane.

Od 1. listopada nastavlja se sa sadržajima koji se dodatno plaćaju sukladno anketama i interesu roditelja, a radi se o sportskoj igraonici koja je dodatnih 60 kuna i koju predaje profesor Anđelko Lucić iz Pakraca i engleskom jeziku koji se plaća dodatnih 80 kuna, a koji predaje profesorica Jadranka Šimunović Katunar iz Osnovne škole Lipik. U područnom vrtiću Poljana engleski jezik vodila je profesorica Sanela Šivak, a po novome će je voditi Igor Horvat koji ima položene certifikate za predavanje engleskog jezika u vrtiću. Budući da novi vrtić u Poljani sada ima i dvoranu, tj. višenamjenski prostor opremljen potrebnim spravama nastoji se naći rješenje za sportsku igraonicu i ondje. Krajnje rješenje je osposobljavanje nekoga od sadašnjih djelatnika vrtića, koje bi moglo biti provedeno u roku od pola godine. Dodatni sadržaji kao i predškola trajat će od 1. listopada sve do 31. svibnja, uz iznimku predškole u Poljani koja će biti izvedena u sklopu redovnog programa radi malog broja djece, od 19 djece u starijoj skupini samo troje je predškolaca.

Od ove je godine, prema navodima ravnateljice Benković, u planu i vjerska igraonica sukladno interesu roditelja, u svrhu čega su već osposobljene dvije odgojiteljice prema programu Katehetskog instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čime su stekle stručni naziv Odgojitelj u vjeri djece predškolske dobi.

U bližoj budućnosti izgledno je i uvođenje produženog boravka u Dječjem vrtiću po uzoru na onaj koji je prije dvije godine implementiran u pakračkom vrtiću. DV Kockica prijavio se na dopunjenu verziju istog programa i ravnateljica Benković vjeruje da će lipički vrtić proći na natječaju i krenuti s implementacijom i tog programa.

U svakom slučaju potreba za mjestom više u vrtiću iz godine u godinu raste što je pozitivan pokazatelj razvoja i rasta Grada Lipika općenito, a Dječji vrtić Lipik će kao i do sada roditeljima i djeci Grada Lipika biti maksimalno na raspolaganju dovršava ravnateljica Benković.