delfin3
LIPIK test
Radio Daruvar 2
Kultura & avantura u lipičkoj „Quelli“

„Pustolovine jednog anđela“; Jelena i Katica Perković o životu s invaliditetom

29.07.2021. 21:39 | 609 pregleda | Vijesti

U konferencijskoj dvorani „Quella“ Toplica Lipik sinoć je predstavljena knjiga „Pustolovine jednog anđela“ Jelene i Katice Perković koja govori o problematici osoba s invaliditetom i životu s teškoćama u razvoju.

Uvod u predstavljanje knjige dala je Ljerka Pavković iz Palijativnog tima LiPa, koji je uz Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije podružnica Pakrac organizirao jučerašnji događaj, a okupljenoj lipičkoj javnosti Jelena i njena majka Katica ukratko su predstavile „Pustolovine jednog anđela“, nepretencioznu knjigu pisanu jednostavnim Jeleninim rječnikom uz dijelove koje je pisala majka Katica.

Priča je to i o peteročlanoj obitelji Perković iz Zagreba te njihovom životu s troje djece s poteškoćama u razvoju od kojih su dvoje i osobe s invaliditetom.

Piše:
Tomislav Ević

„Knjiga je nastala prije 9 godina i put do njenog ostvarenja bio je vrlo težak jer ni jednom roditelju nije se lako prisjećati svega kroz što je prošao kroz život s djetetom s poteškoćama u razvoju i invaliditetom“, kazala je Katica Perković. Opisuje kako na tom putu nisu bili sami, jer bez drugih osoba koje su se ispreplele s njihovim životima Jelena nikada ne bi počela slikati anđele, a ni knjiga nikada ne bi bila tiskana. A kako je počela slikati anđele ispričala je sama Jelena; „Svakomu baš svakomu u životu treba dobri anđeo. U školi sam imala mladu učiteljicu. Ona me je uvela u slikanje i mnoge druge stvaralačke aktivnosti. Voljela je lijepe knjige i znala je da ih i ja volim. Jednoga dana saznala sam da neko vrijeme neće više raditi. Bila sam sretna jer je ona bila trudna, ali mi je jako nedostajala. Stigao je Božić i stigla mi je i učiteljica u posjet, da me razveseli. Imala je veliki trbuh, a u njemu je bila prava beba. Donijela mi je predivnu knjigu, o anđelima. Mislim da je tada s njom ušao u moj život i moj dobri anđeo. ... Obožavam slikati i slikala bih stalno, stalno. Nikada se ne umorim od slikanja, boja i blještavila svojih anđela i poruka koje pišem. ...“ Jelena anđele i svoje poruke slika na razglednice, majice i platnene višekratne vrećice.

Prema riječima majke Katice učiteljica iz knjige je jedna predivna osoba, sada profesorica ranih intervencija koja radi s djecom centra Goljak, koja je stvorila jednu posebnu metodologiju rada s kojom je prije 11 godina počela raditi s Jelenom kada u Hrvatskoj nije bilo sličnih terapijskih modela (poput art terapije), što se pokazalo učinkovitim i što je polučilo pozitivne rezultate i pomake radi njene kreativnosti i pozitivnog stava i pogleda na rad s djecom s teškoćama u razvoju.

Istaknula je i da je knjiga pripovijetki „Pustolovine jednog anđela“ nastala radi osoba s invaliditetom i radi obitelji palijativnih pacijenata te radi senzibilizacije javnosti prema osobama s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Knjiga je za sada dostupna u knjižnicama u Zagrebu, Šibeniku i Pleternici, a Katica Perković se nada da će se knjiga upravo radi djece s teškoćama u razvoju naći i na policama mnogih drugih knjižnica hrvatske. Knjiga se ne može naći u slobodnoj prodaji jer je tiskana u sklopu projekta „Zajedno za obitelj“ koji je sufinanciralo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u nakladi od oko 300 primjeraka, ali se može dobiti direktno od autorica kojima bi bio svakako dobrodošao bilo kakav novčani prilog kao podršku Jeleninom radu kojeg sama financira.

Unatoč cerebralnoj paralizi i invaliditetu kojeg ima Jelenin je životni moto; „Ono što činiš u životu razlikuje te od drugih i ostavlja tvoj trag.“, a knjiga „Pustolovine jednog anđela“ svakako je utjelovljenje te životne filozofije. Posebno mjesto u njenom životu imaju i brojni prijatelji i volonteri bez kojih bi joj život bio pust i koji su nesebični u darivanju svoga vremena i sebe samih kako bi pomogli osobama s invaliditetom i poteškoćama u razvoju. Jedna od njih je i gospodin Ivan Soldo iz Humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ koji je bio presudan faktor da knjiga bude konačno tiskana.

Sinoćnji događaj bio je prilika i da predsjednica Društva multiple skleroze Požeško-slavonske županije Vesna Štefanek predstavi rad društva i projekt „Most suradnje“ kojem je opći cilj organizacija društvenog centra za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u svrhu povećanja socijalne uključenosti u zajednicu. Pozvala je i sve koji imaju tu bolest da se jave kako bi mogli putem Društva ostvariti pogodnosti na koje možda nisu ni svjesni da imaju pravo. Voditeljica pakračke podružnice Društva multiple skleroze Psž Violeta Vonić je u završnom dijelu održala predavanje i radionicu na temu „Prirodna depilacija šećernom pastom“.