delfin3
delfin3
Radio Daruvar 2
U kratkom vremenu postigli znatna postignuća

Radio klub „Poljana“ prepoznat na svjetskoj razini

28.07.2021. 14:46 | 893 pregleda | Vijesti

U prostoru obnovljenog Društvenog doma u Poljani tijekom večernjih sati 27. srpnja održana je  redovna godišnja skupština Radio kluba „Poljana“.

Piše:
Matija Kulhavi

Na samom početku okupljene članove, među kojima su bili i lipički gradonačelnik Vinko Kasana te predstavnici Radio kluba Garić iz Garešnice, pozdravio je predsjednik Radio kluba Dragutin Kralj (9A4DK).

Skupštinu je vodio tajnik Vlado Stakor, a u izvješću o radu istaknuto kako je Radio klub „Poljana“, usprkos prisutnoj pandemiji koronavirusa, ispunio gotovo sve planirane aktivnosti.

Tako se, poštujući sve epidemiološke mjere, intenzivno radilo na uređenju i opremanju prostorija kluba. Opremanje informatičke učionice bilo je prioritet i ono je ušlo u posljednju fazu. Kompletirana je informatička oprema i stvoreni su uvjeti za početak informatičke edukacije zainteresiranih, prvenstveno osoba koje su ušle u treću životnu dob.

Dragutin Kralj pokazuje informatičku učionicu.

Istaknuto je da na raspolaganju imaju osam radnih mjesta opremljenih računalima na kojima su instalirani svi potrebni elementi za provođenje edukacije. Edukacija bi se odvijala prema određenom planu i programu kroz interaktivni rad polaznika. Obrađivale bi se određene teme, od osnova računalne tehnologije, obrade teksta, interneta, društvenih mreža i mobilne telefonije, a polaznike bi se upoznalo s mogućnostima digitalnih komunikacija do određenih elemenata zaštite na radu.

Da bi to sve bilo izvedivo, Grad Lipik je osigurao stalnu internetsku vezu, a nabavljen je i stavljen na raspolaganje terminal server (TSplus) koji je neophodan za potrebe umrežavanja jedinica lokalne samouprave te stvaranja preduvjeta za nadolazeću digitalizaciju.

Zbog izvanrednih situacija, od pandemije koronavirusa pa do potresa koji su pogodili Zagreb i područje Banovine, u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske aktiviran je sustav veza u kriznim situacijama HRS-a gdje Radio klub „Poljana“ ima posebnu ulogu i aktivnost. Naime, klub radi na izradi kompjutorskog programa za vođenje i evidentiranje održavanih veza, ažurira, obrađuje i distribuira određene podatke nadležnim institucijama, vodi redovna javljanja po ranije definiranom rasporedu. Evidentirano je i obrađeno preko dvadeset tisuća veza, a detalji programskog rješenja objavljeni su u časopisu Hrvatskog radioamaterskog saveza „Radio HRS“ broj 160 (1/2020).

Članovi kluba 9A2AJ, 9A7W i 9A4DK sudjelovali su u KV natjecanju HQ 2020 na 160 m gdje već nekoliko godina doprinose ukupno dobrom rezultatu HRS-a u svjetskom plasmanu. Isto tako rade na državnim natjecanjima gdje sa skromnom opremom postižu zapažene rezultate.

Tomislav Polak, sudionik natjecanja - Međunarodno natjecanje je organizirao Brazilski radio amaterski savez, a cilj je bio održati što više veza s južnoameričkim stanicama. Radio klub iz Poljane je u tome bio najuspješniji."

U natjecanju „LIPIK 2020“ članovi  9A4DK i 9A6GUO osvojili su prvo mjesto i plaketu u kategoriji Radio-klubova.

Sudjelovali su na manifestaciji „ZAGREB RADIO FEST“, susretu radioamatera iz cijele Republike Hrvatske pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Grada Zagreba.

Nakon dobivanja dozvole za rad odrađeno je nekoliko tisuća radio veza na različitim opsezima i različitim vrstama rada što su odradili 9A2AJ i 9A7W, a izrađeno je i 10000 QSL karata.

Gospodin Zdravko Crnković iz Marinog Sela donirao im je novčana sredstva za kupnju Android televizora marke Grundig koji je neophodan za potrebe informatičke učionice u iznosu od 400 EUR-a.

Plan i program rada za naredno razdoblje ovisi o daljnjem razvoju situacije oko koronavirusa. Nastavljaju s uređenjem i opremanjem prostora. Za uspješno vođenje koordinacije veza u kriznim situacijama potrebna je  nabava radioamaterske opreme, a do sada je to rađeno opremom članova Radio kluba.

Napomenuto je da se svi podaci vezani za Sustav veza u kriznim situacijama nalaze na serverskom računalu koje je smješteno u prostoru Radio kluba „Poljana“. Evidentiranje svih događanja odvija se  online u realnom vremenu. Aktivnosti koje ovaj Radio klub obavlja vezano za navedenu tematiku dokazuje i opravdava svoje postojanje koje je od iznimne važnosti, kako za lokalnu, tako i za širu društvenu zajednicu.

Članove je pozdravio lipički gradonačelnik Kasana, koji je i sam član Radio kluba. Tom je prigodom istaknuo ponos činjenicom na postignuća kluba koji djeluje tek dvije godine. Gradonačelnik je također iskazao podršku radu kluba od strane Grada Lipika i u budućem razdoblju.