delfin3
LIPIK test
Radio Daruvar 2
KORISNICI ZADOVOLJNI USLUGOM

U Domu hrvatskih veterana u Lipiku ponovno se pružaju sve rehabilitacijske usluge

28.07.2021. 09:24 | 1404 pregleda | Vijesti

Zbog poznatih razloga vezanih za epidemiju virusa COVID-19, Ministarstvo hrvatskih branitelja u travnju prošle godine privremeno je obustavilo korištenje usluga Doma hrvatskih veterana (DHV), javne ustanove u kojoj se na jednom mjestu provodi sveobuhvatna skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. U međuvremenu se, u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama, započelo s pružanjem usluge boravka, a unazad posljednja četiri tjedna DHV ponovno radi u tzv. punom pogonu, odnosno korisnicima se pružaju sve usluge, uključujući i uslugu smještaja.

Piše:
Matija Kulhavi

Od Zvonimira Kalčika, zamjenika ravnatelja ove ustanove doznajemo kako se 30. lipnja krenulo s pružanjem usluge smještaja, a branitelji ponovno dolaze iz cijele Hrvatske. Do kraja godine najavljeno je osam grupa, a četiri grupe su već sad u potpunosti popunjene i interes je jako velik. Svi se nadaju da će se vratiti u normalnost i da više neće biti potrebe za obustavom korištenja usluga.

Gospodin Kalčik naglašava da su djelatnici Doma hrvatskih veterana procijepljeni, uostalom kao i korisnici koji imaju potvrdu o dvije primljene doze cjepiva, odnosno PCR ili antigenski test na COVID-19, s time da ovi potonji u tom slučaju ne napuštaju kompleks DHV-a tijekom rehabilitacije.

Naglasak na braniteljima samcima

Želja je da lokalni branitelji nastave i dalje dolaziti u Dom hrvatskih veterana i koristiti uslugu boravka, ističe zamjenik ravnatelja. Posebno bi im bilo drago da im se jave branitelji samci kako bi ih imali u svojevrsnoj evidenciji. Naime, čak i ako ne bi koristili usluge u DHV-u pokušali bi ih aktivirati i pomoći u svakodnevnom životu.

 

Radovi korisnika

Kod usluge boravka se pružaju svi oblici rehabilitacije (psiholog, fizioterapeut, kineziolog) koje koriste i korisnici smještaja samo što ih koriste parcijalno, odnosno samostalno biraju. Osobe koje u Domu borave nekoliko sati na takvim aktivnostima dobivaju jedan obrok kojeg čak mogu ponijeti kao lunch paket svojim kućama. U interesu je okupiti grupu branitelja koji su samci jer su upravo oni prema procjeni Ministarstva hrvatskih branitelja jedna od najviše ugroženih skupina pa će potencijalno sve više programa biti usmjereno upravo prema njima

Zvonimir Kalčik, zamjenik ravnatelja DHV-a

Uz uobičajene rehabilitacijske usluge, namjera je tijekom jesenskog, a možda i zimskog dijela godine uzeti jedan dodatni termin na unutarnjem terapeutskom bazenu Toplica Lipik gdje bi se provodilo vježbanje u večernjim satima. Naravno sve ovisi o interesu braniteljske populacije, ali i članova njihovih obitelji.

Poziv lokalnim OPG-ovima na suradnju

U domu je nedavno održan sastanak s predstavnicima lokalnih OPG-a koji opskrbljuju kuhinju DHV-a pa je ovom prigodom Zvonimir Kalčik pozvao sve one koji imaju određene viškove proizvoda da ih plasiraju prema njima, odnosno da se jave kako bi ih otkupili. Na taj se način korisnicima poslužuje hrana koja je kvalitetna i svježa, a proizvođači dobivaju sigurno tržište. Činjenica je da korisnici posebno pohvaljuju domaću prehranu.

Zadovoljstvo korisnika

Mario Nađ, umirovljeni satnik iz Osijeka zadovoljan je uslugama koje se pružaju korisnicima rehabilitacije u Lipiku.

Za Dom hrvatskih veterana i usluge koje se ovdje pružaju čuo je preko Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“. U dogovoru s obitelji, izrazio je želju doći ovdje na rehabilitaciju, prikupio je i potrebnu dokumentaciju, međutim, pandemija koronavirusa sve je zaustavila pa je on bio u onoj prvoj skupini koja je morala pričekati smirivanje epidemiološke situacije. I evo, konačno je stigao poziv za dolazak u Lipik. Za usluge rehabilitacije ima samo riječi pohvale, a izuzetno je zadovoljan i smještajem te kvalitetom prehrane pa će zasigurno usluge DHV preporučiti i svojim kolegama braniteljima.

 

Mario Nađ (desno) i njegov kolega Mladen zadovoljni su uslugama u DHV-u

Dom hrvatskih veterana u Lipiku kapaciteta je da može primiti pedeset ljudi od jednom. U pretpandemijsko vrijeme to je podrazumijevalo 17 grupa godišnje koje bi u Lipiku boravile po tri tjedna. Trenutno u Domu borave 43 osobe.

Lipički DHV postoji već pet godina, a zaista je puno zahtjeva za korištenje usluga, puno više nego što ima prostora za primanje. Stoga se Ministarstvo odlučilo na izgradnju novih veteranskih centara koji će se kroz dogledno vrijeme nalaziti u Daruvaru, Petrinji, Šibeniku, Sinju i Osijeku.

 

Zvonimir Kalčik i skupina kineziologa DHV-a u novoizgrađenoj teretani