LIPIK test
delfin3
Radio Daruvar 2
pomoć oboljelima od multiple skleroze

Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije otvorilo podružnicu u Pakracu

16.06.2021. 12:54 | 622 pregleda | Vijesti

Društvo oboljelih od multiple skleroze Požeško-slavonske županije danas prijepodne je ispred zgrade Stare gradske vijećnice u Ulici Hrvatskih velikana građanima Pakraca predstavilo svoj rad i usluge koje pružaju.

Piše:
Tomislav Ević

Društvo, koje je osnovano 2003. godine u Požegi i u kojem je uvjet članstva postavljena dijagnoza multiple skleroze, početkom travnja ove godine u Pakracu je otvorilo svoju podružnicu u prostoru na prvom katu Stare vijećnice (u kojoj se donedavno nalazio Muzej vojne i ratne povijesti), a trenutno broji 56 članova s dijagnozom multiple skleroze od kojih je 8 s područja Pakraca i Lipika priopćila nam je predsjednica Društva Vesna Štefanek.

Društvo koje je do sada djelovalo samo u Požegi, otvorilo je podružnicu u Pakracu kako bi oboljeli od multiple skleroze s područja Pakraca, Lipika i okolice mogli lakše doći do potrebnih informacija i pomoći oko dokumentacije s ciljem ostvarivanja prava koja su im zajamčena zakonom, a s kojima nisu upoznati. Oboljeli od multiple skleroze kao osobe s invaliditetom mogu ostvariti mnoge olakšice poput olakšice prilikom registracije osobnog automobila, plaćanja računa za fiksni telefon ili televizijsku pretplatu, ako je oboljeli u radnom odnosu ima pravo na beneficirani radni staž, poreznu olakšicu (ovisno o stupnju invalidnosti), a ako zapošljava osobu s dijagnozom multiple skleroze određene olakšice može ostvariti i njen poslodavac.

Kako ističe predsjednica Društva Vesna Štefanek, u svom djelovanju imaju dosta dobre rezultate, a financiraju se putem nacionalnih i europskih fondova na čije natječaje prijavljuju svoje projekte. Dobivenim sredstvima pružaju potporu oboljelim osobama na čemu je trenutno zaposleno 9 ljudi u svojstvu osobnih asistenata teže oboljelima od multiple skleroze. Upravo su u provedbi jednog od projekata naziva „Most suradnje“ - Društveni centar za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom koji je financiran iz Europskih strukturnih fondova s 1.98 milijuna kuna. U centru se provodi rehabilitacija i fizikalna terapija osoba s invaliditetom kao i kreativne radionice na kojima članovi imaju priliku za druženje i socijalizaciju. Kroz projekt je kupljeno i vozilo kojim svoje korisnike prevoze do Društvenog centra među kojima su i korisnici iz Pakračke udruge „Latica“ koji Centar u Požegi posjećuju svaki tjedan.

Prostoriju u kojoj su otvorili podružnicu dobili su na korištenje od Grada Pakraca te će ondje oboljeli moći svaku srijedu od 10 do 12 sati od predstavnice Društva dobiti sve relevantne informacije, a informacije mogu dobiti i telefonski na brojeve telefona 099/272-6250 i 034/895-1832. Predsjednica Društva Vesna Štefanek poziva sve oboljele od multiple skleroze s područja Lipika i Pakraca da im se jave i postanu članovi kako bi im pomogli u ostvarivanju prava kojih možda nisu ni svjesni da imaju.

 


PRO PING