delfin3
delfin3
Radio Daruvar 2
ČETVRTAK, 10. lipnja

Zbog vremenskih uvjeta koncert ansambla LADO održat će se u školskoj dvorani u Lipiku

10.06.2021. 09:23 | 724 pregleda | Vijesti

Unatoč mogućim vremenskim neprilikama, simbolično otvorenje ljetne sezone na Bazenima Lipik započinje danas, u 20:30 sati uz nastup vokalnog Ansambla LADO koji će se održati u školsko-sportskoj dvorani u Lipiku.

Piše:
Compas

Malo znana činjenica koju ovim putem s ponosom možemo iznijeti jest to da je poveznica Lipika i ansambla LADO Lipičanin Zvonimir Ljevaković, folklorist, etnograf i etnokoreograf te jedan od utemeljitelja i prvi umjetnički ravnatelj Ansambla LADO.

Zvonimir Ljevaković rođen je 1908. godine u Lipiku, a osim profesorskog rada, obilježio je hrvatsku kulturu kao začetnik i idejni osnivač jedinog hrvatskog profesionalnog folklornog ansambla - Ansambla LADO; u kojem je kao umjetnički voditelj proveo pune 24 godine.

S obzirom na to da se ove godine obilježava 40 godina od smrti prof. Ljevakovića, Ansambl LADO će pokloniti profesorovu bistu njegovom rodnom gradu u trajno sjećanje na njegov rad i značaj za očuvanje hrvatske tradicijske baštine. Bista je izrađena u bronci i autorski je rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog.

Uz svečano postavljanje biste na Trgu dr. Franje Tuđmana u Lipiku u 19 sati, LADO će izvesti i jedinstveni koncertni program u 20:30 sati u lipičkoj školsko-sportskoj dvorani.


PRO PING