LIPIK test
delfin3
Radio Daruvar 2
PRVI UBIJENI HRVATSKI POLICAJAC NA NAŠEM PODRUČJU

Obilježena tužna 30. godišnjica ubojstva hrvatskog policajca Vlade Laučana

10.06.2021. 07:39 | 529 pregleda | Vijesti

U organizaciji Udruge branitelja hrvatske policije Pakraca i Lipika 9. lipnja održana je još jedna tužna komemoracija kod spomen obilježja na Toranjskom putu, mjestu na kojem su prije trideset godina srpski teroristi kukavički ubili hrvatskog policajca Vladu Laučana, koji je tako postao prva ratna žrtva srbočetničke agresije na području Zapadne Slavonije.

Piše:
Compas

U prisustvu obitelji Vlade Laučana, njegove majke, braće i nećaka, vijence i svijeće ovom su prigodom položili ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja, zatim požeško-slavonska županica Antonija Jozić, saborska zastupnica i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, predstavnici PU požeško-slavonske na čelu s Robertom Hrastićem, načelnikom PP Pakrac, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, kao i predstavnici Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 1991. godine.

Vlado Laučan prva je žrtva srbočetničke agresije na području Zapadne Slavonije, ratištu koje je itekako bilo značajno u obrani naše domovine, istaknuo je Miroslav Ivančić predsjednik Udruge branitelja hrvatske policije Pakraca i Lipika ustvrdivši da nažalost nedovoljno ljudi zna za žrtvu Vlade Laučana te da to treba ispraviti.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić je istaknula da se ovom prigodom prisjećamo Vlade Laučana, prvog Pakračanina, prve žrtve koja je na ovim prostorima utkala svoj život u temelje suvremene Republike Hrvatske. Stoga je na sadašnjim i budućim generacijama da izgrađuju upravo onakvu državu za kakvu su se hrvatski branitelji borili, a to možemo samo zajedno i ustrajno, naglasila je županica.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen obilježja održana je sveta misa u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM koju je za prvog stradalog policajca na našem području održao vlč. Jozo Zorić.

U  nedjelju, 13. lipnja u 18 sati na nogometnom igralištu u Matkovcu odigrat će se revijalna nogometna utakmica između NK "Slavonija" Prekopakra i reprezentacije branitelja Pakraca i Lipika (branitelji i djeca branitelja).


PRO PING