delfin3
LIPIK test
Medianno
Kino Hrvatski dom

Filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

04.06.2021. 09:02 | 232 pregleda | Vijesti

„Kino za sve i dostupno svima“, moto je pod kojim se od 2016. godine u nekim hrvatskim kinima održavaju senzorne projekcije – besplatne inkluzivne projekcije za djecu s poremećajem senzorne integracije i ostalim teškoćama u razvoju, ali i djecu urednog razvoja. Na njima se prikazuju pažljivo odabrani animirani filmovi, a svi uvjeti u kinu prilagođeni su djeci s teškoćama. 

Piše:
Compas

Pod motom „Kino za sve i dostupno svima“, na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova… Senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka. Uz pomoć ovakvih projekcija roditelji se neće trebati pretjerano preznojavati razmišljajući kakav ih film očekuje kad dođu s djetetom u kino, jer sadržaj je pomno biran i mora zadovoljavati mnogo kriterija.“, govori nam Dubravka Špančić, tajnica Kulturno prosvjetnog društva „Sloga“, s osvrtom na to da i kino Hrvatski dom podržava ovu inicijativu Hrvatskog filmskog saveza.

Tako će se 4., 5., i 6. lipnja s početkom u 18 sati prikazivati u vidu senzornih projekcija dugometražni animirani film Tom i Jerry (2021.). Za osobe s invaliditetom i njihovu pratnju, kao i korisnike Centra za usluge u zajednici Lipik ulaz će biti besplatan.

 

Tom i Jerry - sink

Priča je to o jednom od najomiljenijih rivalstava u povijesti te ponovno oživljava kad se Jerry useli u najljepši hotel New Yorka uoči “vjenčanja stoljeća”, prisiljavajući očajnog organizatora vjenčanja da hitno zatraži nužne mjere. Tek zaposlena Kayla ima zadatak riješiti problem glodavaca u hotelu prije važnog događaja. Kayla za pomoć uzima Toma kako bi zajednički zaustavili nestašnog Jerryja. Slijedi naravno epska bitka mačke i miša koja prijeti uništenjem njezine karijere, vjenčanja, a moguće i samog hotela. No uskoro se pojavljuje još veći problem: zlobni i ambiciozni djelatnik koji se urotio protiv njih troje.

Ovdje pogledajte što će se još prikazivati u kinu tijekom predstojećeg vikenda.