LIPIK test
delfin3
Radio Daruvar 2
MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Medicinske sestre i tehničari Toplica Lipik proslavili svoj dan

12.05.2021. 18:12 | 937 pregleda | Vijesti

Prigodnom poslijepodnevnom svečanošću na vrtnoj terasi lipičkih Toplica, medicinske sestre i tehničari Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, proslavili su svoj dan, Međunarodni dan sestrinstva.

Piše:
Tomislav Ević

Svečanost je otvorila Ljerka Pavković, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice, pozdravima okupljenim kolegicama i kolegama medicinskim sestrama i tehničarima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik kao i ravnatelju Darku Kelemenu uz kojeg je prije 11 god započelo obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva u lipičkim Toplicama. Naglasila je da su medicinske sestre i tehničari i na taj način, uz kvalitetu svoga rada naravno, prepoznate u cijeloj Republici Hrvatskoj, a svojim radovima i znanošću čak i na međunarodnoj razini.

Podsjetila je da je današnji datum, 12. svibnja, dan rođenja Florence Nightingale, žene koja je svoja iskustva i nadimak „Dama sa svjetiljkom“ stekla u Krimskom ratu te ih primijenila u praksi postavši time začetnica modernog sestrinstva, te da se današnji datum slavi kao Dan sestrinstva, dan kada medicinske sestre i tehničari u cijelom svijetu šalju glas o svojoj profesiji u javnost. Dodala je i da joj je iznimno drago što je situacija s koronavirusom na ovom području puno bolja nego drugdje u svijetu, iako problema još uvijek nažalost ima.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio i ravnatelj ustanove Darko Kelemen izrazivši iznimno zadovoljstvo činjenicom da trenutno u lipičkoj bolnici radi najveći broj sestara u zadnjih 11 godina od kada su počeli obilježavati Dan sestrinstva i čestitavši im njihov Dan. Osvrnuo se i na pošast s kojom se cijeli svijet bori posljednjih godinu dana prisjetivši se prvih prošlogodišnjih izolacija i izazova za život i zdravlje koje je donijela pandemija smanjivši time kvalitetu života, kako kod nas tako i globalno. Naglasio je da u posljednjih 100 godina, uz iznimku ratnih stanja, nisu zabilježeni ovakvi izazovi za život i zdravlje cijelog čovječanstva koliko u ovo pandemijsko vrijeme pri čemu je istaknuo neizmjernu važnu ulogu sestrinstva u tom periodu.

Ukazao je kako niti građevina, niti najsuvremenije opremljen prostor ne može nadoknaditi ulogu svakog zdravstvenog radnika, a posebno medicinske sestre/tehničara kao osobe koja je prva i zadnja u kontaktu s pacijentom. Zahvalio je svim sestrama i tehničarima što su „melem“ lipičkih Toplica, na njihovoj suradnji i odgovornom, stručnom i kvalitetnom odnosu prema svom poslu o čemu svjedoče mnoge pisane i usmene pohvale koje su doprle do njega. Čestitao im je još jednom njihov Dan poželjevši ujedno što skoriji povratak u pretpandemijsko normalno funkcioniranje nakon čega mu je uručen prigodan poklon, slika nastala na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji u Toplicama.

Obilježavanje dana sestrinstva bila je prilika da se dodjele priznanja medicinskim sestrama i tehničarima voditeljima organizacijskih jedinica; Odjel 2 - Dubravka Paik, Odjel 3 - Ružica Žilić, Odjel 4 - Saša Majić, Odjel Dependence - Jasmina Stokić, Odjel Fontane - Dunjica Karniš, Ljekarna - Valentina Barčan, Specijalistička ambulanta - Valentina Hodak i Prijemna kancelarija - Darko Roban.

Dodatna zahvala upućena je i medicinskoj sestri za Intrahospitalne infekcije Jeleni Romanić Han i medicinskim sestrama: Đurđici Knežević, Slađani Grlica i Tanji Ivanović za najviše provedenih dana provedenih na COVID odjelu u Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana.

Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva svojim su glazbenim izvedbama uveličali polaznici Osnovne glazbene škole Pakrac Mihael Vukmanović na gitari i Leon Kaurin na harmonici.

FOTOGALERIJA: MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA 2021. TOPLICE LIPIK


PRO PING