HDZ_Anamarija Blažević
HSS_novi Vinko Strganac
Radio Daruvar 2
26. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA ZAPADNE SLAVONIJE

Vojno-redarstvena operacija "Bljesak", 1. - 4. svibnja 1995.

01.05.2021. 08:22 | 572 pregleda | Vijesti

Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije Republike Hrvatske, operacija "Bljesak" započela je prije dvadeset i šest godina - 1. svibnja 1995. i u njoj je oko 7200 pripadnika Hrvatske vojske i specijalne policije za 36 sati oslobodilo 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. U akciji su poginula 42 branitelja, dok ih je 162  ranjeno.

 

Piše:
Compas

U vojno – redarstvenoj operaciji Bljesak koja je započela u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine, oslobođen je okupirani teritorij zapadne Slavonije. Već drugog dana operacije oslobođeni su Okučani, a hrvatske snage izbile su na rijeku Savu.

Lipički branitelji iz sastava 52. pakračke bojne iz pravca Lipika osvojili su brdo Mačkovac i zatim ušli u Donji Čaglić. Spojili su se s hrvatskim snagama koje su prodirale iz pravca Bijele Stijene. Neprijateljske snage u Šumetlici, Brusniku, Kraguju, Japagi, na Gavrinici i Omanovcu ostale su u okruženju i još uvijek su pružale otpor. Sljedeća dva dana protekla su u pregovorima njihove predaje.

4. svibnja 1995. godine pakračkoj policiji su se predale sve neprijateljske postrojbe oko Pakraca i Lipika. Time je završila vojno-redarstvena operacija Bljesak i Domovinski rat u našem kraju.

 

Izvor: Pakrački kraj u Domovinskom ratu – udžbenik zavičajne povijesti (Stjepan Benković, Branko Križan)

 

 


HDZ lokalni izbori 640x250 vinko