PUKE banner
PUKE banner
Hotel Pakrac 365
Sastanak o infrastrukturnim projektima i investicijama na području Lipika

Ministrica Tramišak posjetila Centar umjetne inteligencije u Lipiku

16.04.2021. 14:25 | 634 pregleda | Vijesti

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak danas je boravila u Lipiku gdje se u nedavno otvorenom Centru umjetne inteligencije (AI Center Lipik) susrela s gradonačelnikom Vinkom Kasanom, dogradonačelnikom Slobodanom Katunarom te Dejanom Iličićem, direktorom Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA i Veronikom Prhal, pročelnicom JUO Grada Lipika.  Osim ministrice Tramišak, Centar su posjetili Davor Huška, ravnatelj uprave Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice i dogradonačelnik Požege Ferdinand Troha, inače kandidati HDZ-a za županicu  i dožupana Požeško-slavonske županije na predstojećim svibanjskim izborima.

Piše:
Matija Kulhavi

Nakon pozdrava polaznicima koji pohađaju šestomjesečno osposobljavanje za programera umjetne inteligencije te obilaska samog centra, ministrica je iskazala podršku te istaknula zadovoljstvo viđenim.

Ovo je jedan jedinstven projekt u Republici Hrvatskoj u kojem se, između ostalog, značajno ulaže i u ljudske resurse. Smjer kojim idemo, što se tiče novog programskog razdoblja Europske unije 2021. - 2027. je vrlo važan, tiče se „Pametne Hrvatske“. Unutar toga bit će prepoznati upravo ovakvi inovativni projekti koji mogu značajno doprinijeti razvoju gospodarstva, a samim time i razvoju naših lokalnih sredina.“, rekla je ministrica Tramišak.

Centar za umjetnu inteligenciju zasigurno i u suradnji sa znanstvenim ustanovama ima svoju budućnost za daljnji nastavak izgradnje, kako inkubatora tako i za razvoj nekih drugih projekata.“, naglasila je ministrica te dodala kako ona i ministarstvo  kojem je na čelu ovom i budućim projektima u potpunosti daju podršku te stoje na raspolaganju.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana u obraćanju medijima je naglasio kako mu je drago da ministrici može pokazati ovako vrijedan projekt, aludirajući pri tome prvenstveno na polaznike šestomjesečnog osposobljavanja za AI programere koji su pristigli iz čitave Hrvatske.

To je ono za što se u Lipiku zalažemo. Osim niza uspješnih projekata, bitno je ulagati u ljude i u njihovo obrazovanje.“, kazao je gradonačelnik pozdravivši i Antoniju Jozić, kandidatkinju za županicu naše županije, naglasivši kako je uvjeren da će se uspješna suradnja s Požeško-slavonskom županijom, kao i s hrvatskom Vladom nastaviti i u budućem razdoblju.

Gradonačelnik se osvrnuo i na činjenicu da se u Lipiku gradi i poduzetnički inkubator za umjetnu inteligenciju te će jednom dijelu polaznika biti ponuđeno da se okušaju u privatnom poslu i da osnuju svoju startup tvrtku uz mentorstvo djelatnika LIRA-e.

Činjenica je da Požeško-slavonska županija ima velike projekta, a isto je tako činjenica da je ovaj projekt iz Lipika jedan veliki iskorak, naročito što se tiče obrazovanja, odnosno razdoblja koje je pred nama, a tiče se digitalne  i pametne Hrvatske.“, izjavila je Antonija Jozić.

U Lipiku su razmišljali kako učiniti iskorak i po pitanju razvoja gospodarstva i po pitanju zadržavanja mladih ljudi, ali i njihovog doseljavanja na ovo područje koje je pretrpjelo teška razaranja u Domovinskom ratu.“, istaknula je gospođa Jozić.

Sastanak  o infrastrukturnim projektima i investicijama na području Lipika

U prostoru Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA s ministricom je održan i sastanak na kojem se razgovaralo o svim infrastrukturnim projektima, kao i investicijama na području Lipika, ali i potencijalima koji su na raspolaganju.

Tako je, između ostalog, bilo govora o inicijativi da Grad Lipik kupi Kursalon i Wandelbahn kako bi mogli biti kandidirani na određenim EU natječajima putem kojih bi u konačnici bili obnovljeni. Bilo je govora i o projektu Terme Lipik, izgradnji hotela, zatim o projektu Raminac i izgradnji nove ergele u Lipiku te nizu spremnih projekata, ali i onih koji su u provedbi.


HDZ lokalni izbori 640x250 vinko