LIPIK test
PUKE banner
Medianno
GEOTERMALNI IZVORI POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE:

Izgradnjom toplovoda u Lipiku otvaraju se novi potencijali

01.04.2021. 13:38 | 678 pregleda | Vijesti

U prostorijama DVD-a Jakšić 31. ožujka je održana prezentacija projekta i potpisivanje ugovora o izradi projektne dokumentacije u okviru projekta „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije“. Nositelj projekta vrijednog 1,8 milijuna kuna je Požeško-slavonska županija, a projektni partneri su Općine Jakšić i Velika te Grad Lipik.

Piše:
Matija Kulhavi

Nositelj projekta “Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije” je Požeško-slavonska županija dok je tehnička pomoć u pripremi i provedbi povjerena Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije. Partneri projekta su Grad Lipik, Općina Jakšić i Općina Velika. Ukupna vrijednost projekta je 1.876.000,00 kn. Udio sufinanciranja iz EU iznosi 1.594.600,00 kn (85%), udio Požeško-slavonske županije 169.837,50 kn (9,05%), udio Grada Lipika 75.000,00 kn (4%), dok udio Općine Velika iznosi 36.562,50 kn (1,95%). U Jakšiću je predstavljen projekt te potpisani ugovori sa zajednicom ugovaratelja za izradu studija i prateće dokumentacije za istraživanje geotermalnog prostora Požeško-slavonske županije, kojima će se osigurati daljnja istraživanja te dozvole za pridobivanje energije iz podzemlja.

Provedba ovog projekta ima za cilj podići razinu iskoristivosti geotermalnog potencijala Požeško-slavonske županije, odnosno njezinih općina i gradova (Općine Jakšić i Velika i Grad Lipik) kako bi se pokrenula gospodarska djelatnost te podigla razina kvalitete života na ovom području kroz: turizam, poljoprivredu, zdravstvo, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost, te ostale povezane djelatnosti. Potencijal eksploatacije je puno veći od onoga što za sada imamo u praksi, a to je da imamo korištenje geotermalnih voda u ljekovite i balneološke svrhe (Lječilište Lipik-temperatura vode na izvoru 60⁰C) te u rekreativne svrhe (Dubočanka Velika – temperatura vode na izvoru 29⁰C),”predstavio je Anton Devčić iz Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ.

Senka Horvat ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ naglasila je kako je riječ o velikim zahvatima koji zahtijevaju velika ulaganja. Stoga je za ovakav projekt trebalo imati i hrabrosti. „Svi mi koji se bavimo regionalnim ili lokalnim razvojem na ovom području, a i naši prethodnici znali smo da ovdje postoje potencijali vezani uz geotermalnu energiju. Oni se već koriste u Lipiku i Velikoj, međutim ovo su jako veliki zahvati i veliki projekti koji zahtijevaju velika sredstva. Do sada se nije dogodio trenutak i nitko nije imao hrabrosti započeti ovakav projekt da bi ga u konačnici i realizirali te da bi u potpunosti mogli koristiti geotermalnu energiju.

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević rekao je kako je lokalnom stanovništvu poznato postojanje geotermalnih izvora na ovim prostorima što seže u davno doba Rimljana koji su upravo na području Tekića imali i toplice. Naglasio je kako vjeruje da će u budućnosti osim turizma postojati mogućnost proizvodnje električne energije.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana rekao je kako je siguran da ovaj projekt nosi veliki potencijal.

Gradonačelnik je pozdravio inicijativu Požeško -slavonske županije u koju se Grad Lipik odmah uključio te je ujedno zahvalio Regionalnom koordinatoru i županiji što su prepoznali potencijale Lipika i pozvali ga u taj projekt.

U budućnosti Lipik će imati zatvoreni bazen s grijanom vodom

Ovaj projekt otvara puno mogućnosti, otvara naše potencijale. Lipik ima stoljetnu tradiciju korištenja termomineralne vode, a ovo je još jedan potencijal. Naime, realizacijom ovog projekta i Grad Lipik će imati koncesiju nad izvorištem/bušotinom Lip-9/h. To će biti u funkciji ne samo Grada Lipika, već i njegovih javnih ustanova, kao i poduzetnika. Slijedi nam još dodatnih istraživanja i to bi izvorište vrlo brzo moglo biti u funkciji jer su sredstva osigurana za projektiranje i izvođenje.“, istaknuo je gradonačelnik. Te dodao – „Ono što mogu najaviti, kad se sve to izgradi i kad toplovod stigne do naših bazena, prvo što ćemo napraviti jest izgradnja zatvorenog bazena s grijanom vodom koji će biti otvoreni tijekom cijele godine.“.

Naime, jedan krak toplovoda će ići prema lipičkim bazenima pa sve do parka, a drugi do Raminca.

Ovo je veliki dan za našu županiju jer je ovaj projekt važan i velik po svim elementima. Kako je već rečeno, uporište imamo u povijesti ovih prostora. No, ovaj projekt važan je jer se nadovezuje na druge naše projekte. Prije otprilike 50-tak godina pokrenut je projekt akumulacije Kamenska, općine Brestovac, znajući da će voda biti pitanje svih pitanja, upravo zato što naša rijeka Orljava teče tim dijelom, dok će nam geotermalni izvori dati nove potencijale i mogućnosti.”, rekao je ovom prigodom župan Alojz Tomašević.

Izvor: psz.hr; slavonski.hr