delfin3
PUKE banner
Radio Daruvar 2

U Policijskoj upravi održan koordinativni sastanak: „Požeško-slavonska županija 2022. godine bez minski sumnjivih područja“

01.04.2021. 08:10 | 220 pregleda | Vijesti

Koordinativnim radnim sastankom, koji je održan u srijedu 31. ožujka, u PU požeško-slavonskoj, prigodno je obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, doznajemo od policijske glasnogovornice Nikoline Janković.

 

Piše:
Compas

Temeljem Rezolucije o pomoći u protuminskom djelovanju 4. travanj proglašen je Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju u prosincu 2005. godine na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Od tada se kontinuirano obilježava u Republici Hrvatskoj.

Sastanku  u PU požeško-slavonskoj su prisustvovali predstavnici Požeško-slavonske županije, zamjenik župana Vedran Neferović i županijski koordinator Branko Grgić,  predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Silvana Pirić i Branko Krušarovski, voditelj Službe civilne zaštite Požega, Slavko Marinac, predstavnici Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije predsjednik Željko Petrović i zapovjednik Josip Ugrin te u ime Policijske uprave voditeljica Službe policije Ivana Radić i policijski službenik za odnose s javnošću Goran Matijević.

Sastanak je uz prigodno obilježavanje ovog važnog datuma ujedno bio prilika da se nazočni upoznaju s trenutnom problematikom vezanom za minski sumnjiva područja u Republici Hrvatskoj i Požeško-slavonskoj županiji te aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se opasnosti od mina, ali i svih ubojitih sredstava, po građane svele na najmanju moguću mjeru.

Trenutno je prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite u Republici Hrvatskoj 248 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, koje se prostire na području osam županija, 46 gradova i općina. Prema udjelu u površini minski sumnjivih područja Požeško-slavonska županija se s 12,1 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja nalazi na šestom mjestu u Republici Hrvatskoj. Istovremeno, cjelokupno minski sumnjivo područje Republike Hrvatske obilježeno je s više od 9 327 oznaka upozorenja na minsku opasnost (tabli) od kojih se na području Županije požeško-slavonske nalazi njih 578, što županiju prema broju ovih oznaka svrstava na peto mjesto u ukupnom broju županija s minski sumnjivim područjima.

Sva minski sumnjiva područja u Požeško-slavonskoj županiji nalaze se na području grada Pakraca i to u šumskim predjelima, dok su se nakon rata ista prostirala i na području grada Lipika te općina Velike i Brestovac, (na tim područjima su obavljeni poslovi razminiranja), odnosno tada je 5,7% ukupne površine županije bilo označeno kao minski sumnjivo.

Planiranim aktivnostima za 2021. i 2022. godinu predviđeno je da se poslovi razminiranja provedu i na preostalom minski sumnjivom području Požeško-slavonske županije te bi tako ova županija krajem 2022. godine, nakon 25 godina od završetka ratnih djelovanja, bila bez minski sumnjivih područja.

Uz same poslove vezane za praćenje stanja na minski sumnjivim područjima, planiranje i provođenje poslova razminiranja, indirektno je vezana i problematika držanja ubojitih sredstava kod građana i mogućnost njihove dragovoljne predaje budući da nesavjesni građani umjesto da iskoriste mogućnost te bez sankcija predaju ubojita sredstva oni ih se „rješavaju“ odlaganjem u šumama i teže pristupačnim područjima koji tada postaju opasnost za sve građane.

Stoga je i nadalje važno isticati da je u tijeku kampanja MUP-a „Manje oružja, manje tragedija“ koja ima za cilj potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja i eksplozivnih predmeta, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minski eksplozivnim sredstvima. Tijekom 2020., na području PU požeško-slavonske, 98 građana je iskoristilo mogućnost i dragovoljno predalo ubojita sredstva i to 13,5 kg eksploziva, 7 290 komada streljiva i 196 komada raznog oružja. Istovremeno, policijski službenici su u 2020. godini u 25 slučajeva intervenirali po dojavama o pronalasku neeksplodiranih eksplozivnih sredstva koja su na mjestu pronalaska uništena ili kao i druga dragovoljno predana sredstva izuzeta i pohranjena u prostorije policije do uništenja.

Svi nazočni su iskazali zadovoljstvo s dosadašnjom odličnom suradnjom te najavili njezin nastavak što će vjerujemo rezultirati činjenicom da bi krajem 2022. godine Požeško-slavonska županija treba biti bez minski sumnjivih područja.