LIPIK test
delfin3
Medianno
PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Lipički vrtićarci i učenici obilježili Dan ružičastih majica

24.02.2021. 20:40 | 365 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, mališani i odgajateljice iz Dječjeg vrtića Kockica te učenici i nastavnici Osnovne škole Lipik danas su obilježili Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, odnosno Dan ružičastih majica.

Naime, prema odluci Hrvatskog sabora od 17. veljače 2017. godine, posljednju srijedu u veljači obilježava se Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obilježavanje Dana ružičastih majica je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zbog toga što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci.

 

Vršnjačko je nasilje važno na vrijeme prepoznati

Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.

Vršnjačko je nasilje važno na vrijeme prepoznati i pružiti pomoć i podršku djeci koja ga trpe. Djeci koja su sklona nasilnom ponašanju također treba pomoći u cilju uspostavljanja učinkovitog sustava zaštite prava i dobrobiti svakog djeteta.

 Kako je Obilježavanje Dana ružičastih majica proteklo u Dječjem vrtiću "Kockica" i Osnovnoj školi Lipik opgledajte u niže postavljenim galerijama.

FOTOGALERIJA: Dječji vrtić "Kockica" Lipik (pogledaj OVDJE)

 

FOTOGALERIJA: OSNOVNA ŠKOLA LIPIK (pogledaj OVDJE)