delfin3
LIPIK test
Radio Daruvar 2
24. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Prva ovogodišnja, ujedno i posljednja radna sjednica aktualnog saziva pakračkog Gradskog vijeća

24.02.2021. 11:08 | 358 pregleda | Vijesti

Prva ovogodišnja, a vjerojatno i posljednja radna sjednica pakračkog Gradskog vijeća u ovom mandatu održana je u utorak, 23. veljače u Gradskoj vijećnici  kompleksa Janković u Pakracu.

Piše:
Matija Kulhavi

Sjednica je započela aktualnim satom, a prvi se s pitanjem javio vijećnik Zoran Hofman (HDZ). Vijećnika je zanimalo može li se sanirati objekt nekadašnje  kuglane na „Pilani“ koji služi za treniranje članova Streličarskog kluba Kuna, a čiji članovi ostvaruju zapažene rezultate. Gradonačelnica Anamarija Blažević (HDZ) je odgovorila kako su streličari zaslužili da im se omogući adekvatan prostor za treniranje, posebno tijekom zime. Kazala je da je pokrenuta inicijativa da se na tom mjestu i za tu svrhu izgradi novi montažni objekt.

Vijećnica Kristina Milek (HDZ) je uputila pitanje o radovima na aglomeraciji, odnosno može li se na tjednoj bazi redovito objavljivati plan radova. Također je ukazala i na problem rupa, koje jesu ograđene, ali stoje dugo vremena, a interesirala se i o dinamici vraćanja u prvobitno stanje lokacija na kojima se radovi odvijaju (povratak zelenih površina).

Marija Čar, voditeljica odsjeka za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove je odgovorila kako je ona predstavnik Grada u koordinaciji  koja služi kao svojevrsno vanjsko tijelo koje nema mogućnosti ništa naložiti već predložiti. Rekla je da je ukazala na probleme koje je vijećnica spomenula, naročito je ukazala na pitanje sigurnosti građana u pogledu otvorenih rupa itd. Povratak u prvobitno stanje se podrazumijeva, istaknula je. Ujedno je rekla da je značajnije imati dinamiku plana završetka radova, a ne samo  odvijanje planova na tjednoj bazi. Isto tako, s obzirom na situaciju kakva zna biti na gradilištima, u ovom se projektu postižu sjajni rezultati u dinamici izvođenja radova. Inače, radovi na aglomeraciji se trenutno izvode na 14 gradilišta.

Osamostaljivanje veleučilišta u Pakracu interesiralo je vijećnika Dragana Marina (SDP), Gradonačelnica je rekla kako se radi na projektnoj dokumentaciji za staru bolnicu što je jedan korak, odnosno jedan od preduvjeta za osamostaljivanje učilišta. Dislocirani izvanredni stručni studij fizioterapije je zasad najprihvatljiviji svima. Naime, potrebna su tri studija da bi se moglo formirati veleučilište. Marin se osvrnuo i na statističke pokazatelje koji govore, kako je kazao, da je u 2019. na području JLS Pakrac živjelo 6.600 stanovnika te da bi sad po toj dinamici taj broj bio ispod 6.500. Grad postaje uređeniji, ali teret infrastrukture pada na sve manje ljudi, rekao je pa ga je zanimalo kako se to planira nadvladati. Gradonačelnica je iskazala skepsu u pogledu ovih brojki, međutim, popis birača ionako treba ići, kazala je. Također je rekla da je demografski problem prisutan u čitavoj državi i da ne može to prihvatiti kao nešto zbog čega se ne bi mogla unaprjeđivati infrastruktura.

Na problem neuređenog parkirališta na groblju na Gavrinici te na problem odvodnje oborinskih voda na toj lokaciji ukazao je vijećnik Neven Garača (SDP). Odgovoreno mu je da su u Gradu svjesni tog problema i da već neko vrijeme nude  da sufinanciraju te radove. Rečeno je i to da je nedavno ravnatelj ŽUC-a Mijo Jozak sa suradnicama obišao taj lokalitet za koji se navodno priprema tehničko rješenje. Vijećnik je naglasio i da su centralni ulaz na groblju te put od mrtvačnice neprimjereni za grad.

Postoji li plan i u kojim fazama će se građani Pakraca cijepiti protiv virusa Covid-19 upitao je vijećnik Vlado Eck (HDZ) zamjenika gradonačelnice i načelnika gradskog stožera CZ Marijana Širca (HDZ). Širac je odgovorio da cijepljenje započinje ovaj tjedan u manjoj količini, ali kroz dva tjedna bi trebale stići veće količine cjepiva i tad bi trebalo sve krenuti u većem obimu.

U kojoj su fazi katastarske izmjere upitao je Ivan Fričer (HDZ). Gradonačelnica je rekla da su sve izmjere od strane geodeta učinjene te je sad sve otišlo prema gruntovnici i katastru na usklađenje i provedbu.

Predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) se zanimao o uređenju Poučne staze Kalvarija te planira li se sanacija kapelice svetog Vida koja je uništena u ratu, a dodatno su je devastirali i nedavni potresi. Rečeno mu je da je ostalo još malo posla oko uređenja staze, kao i to da će se najvjerojatnije ići sa uklanjanjem ostataka kapelice na čijem bi mjestu trebala biti izgrađena nova.

Zoran Krejči (SDP) se upitao zbog čega je realizacija projekata toliko dugotrajna. Naime, kako je rekao, pitanje revitalizacije stare bolnice se proteže već gotovo dva desetljeća. Gradonačelnica je rekla kako su iz projekta Slavonija stigla financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije, a osigurana su i dodatna sredstva kad se dobije građevinska dozvola da se može ići u izgradnju i opremanje.

Krejči se prisjetio i govora o zatvorenom bazenu koji se spominjao uoči lokalnih izbora 2013. godine. Gradonačelnica je odgovorila da ideja postoji i dalje, ali da ta opcija u ovom momentu nije realna jer takva investicija biti morala biti samoodrživa.

Nakon akutalnog sata prešlo se na dnevni red sjednice pa su tako vijećnici usvojili Izvješće o gospodarenju otpadom u 2020. godini koje je predstavio direktor Komunalca Josip Biščanin, a usvojen je i  Prijedlog Statuta Grada Pakraca koji se zapravo odnosi na usklađivanje s novim zakonskim odredbama vezanim za lokalnu samoupravu.

Jednoglasno je usvojena Analiza stanja o sustavu civilne zaštite za 2020. godinu, kao i Plan razvoja sustava civilne zaštite u 2021. godine te Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog Statuta Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije.

Izglasan je i Prijedlog javnog poziva za podnošenje prijedloga kandidata za izbor članova Gradskog savjeta mladih Grada Pakraca, ali i neke tehničke odluke poput Odluke o kratkoročnom zaduženju po poslovnom transakcijskom računu kod Privredne banke Zagreb d. d. Zagreb.

Prijedlog Programa potpora u poljoprivredi na području Grada Pakraca za 2021. godinu također je usvojen na sjednici, a njegov je cilj razvoj poljoprivrede te u skladu s time unapređenje ruralnog prostora, kao i poticanje osnivanja novih i jačanje postojećih poljoprivrednih gospodarstava.

Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnice za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine jednoglasno je prihvaćeno.

Uoči Dana grada Pakraca koji se obilježava 19. ožujka na blagdan sv. Josipa vijećnici su usvojili Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Pakraca. Tako će javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“, za osobiti doprinos u duhovnom i  materijalnom razvoju Grada biti uručeno Povijesnoj postrojbi Gradska straža Požega, dok će Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ biti dodijeljeno Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana, za područje zdravstva i socijalne skrbi; Dubravki Špančić iz Pakraca, za područje kulture; Marijanu Prohaski iz Pakraca, za područje fizičke kulture i Silviji Svjetličić iz Pakraca, za područje drugih društvenih djelatnosti.