HDZ_Anamarija Blažević
HSS_novi Vinko Strganac
Medianno
23. sjednica lipičkog Gradskog vijeća

Aktualni sat u novoobnovljenom Društvenom domu u Marinom Selu

19.02.2021. 09:05 | 602 pregleda | Vijesti

Novoobnovljeni Društveni dom u Marinom Selu 18. veljače bio je mjesto održavanja prve ovogodišnje sjednice lipičkog Gradskog vijeća. Sjednica je i ovom prilikom održana u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, a prostor ovog objekta, kao i za vrijeme posljednje sjednice održane u obnovljenom Društvenom domu u Poljani, u potpunosti je bio i prikladan za to.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako to već biva, sjednica je započela aktualnim satom tijekom kojeg su vijećnici postavljali pitanja lipičkom gradonačelniku Vinku Kasani (HDZ). Od 14 prisutnih vijećnika 6 ih je imalo pitanja vezana za aktualne teme s područja Lipika.

Prvi se s pitanjima javio Darko Derenj (Nezavisna lista Jasne Molnar Kukić) kojeg je zanimalo asfaltiranje cesta, odnosno dovršetak uređenja Omanovačke ulice u Šeovici te općenito pitanje asfaltiranja ulica na području Lipika. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je u Šeovici ostalo još nekih 900 metara koji će biti asfaltirani. Također, u planu je asfaltiranje parkirališta kod "Zelendvora", kao i ulica Ilije Strganca u Gaju i Varoška u Poljani. U pripremi je kroz dogledno vrijeme i asfaltiranje Staklanske ulice u Lipiku te ulica Đure Salaja u Dobrovcu.

Vijećnik Derenj je upitao i o vodoopskrbi na području prigradskih naselja Bujavice, Jagme, Korita i Bukovčana, a gradonačelnik je kazao da je upućen dopis Hrvatskim vodama da se osiguraju sredstva i da očekuje da se ove godine riješi projektna dokumentacija u vezi tog pitanja.

Gradska vijećnica Mihaela Žili Petrović (SDP) i ovog je puta istaknula problem rasvjete na Mačkovcu za koji još nema konkretne solucije. Gradonačelnik Kasana je rekao da je svjestan važnosti postavljanja rasvjete, a rekao je i da je prema odgovoru koji su dobili iz Hrvatskih cesta vidljivo kako oni imaju namjeru to napraviti.

Također, vijećnica je istaknula da na autobusnoj stanici u Donjem Čagliću nedostaje staklo, što nije dobro za učenike koji ondje čekaju školski autobus. Rečeno joj je da će taj problem biti riješen.

Realizacija budućeg Doma zdravlja u Lipiku zanimala je vijećnicu Tinu Gadžić Husko (HDZ). Gradonačelnik je kazao kako se krenulo u projektiranje, a građevinska dozvola bi trebala biti gotova ovih dana kako bi se moglo krenuti u financiranje tog kapitalnog projekta u kojem bi osim Grada Lipika sudjelovala i naša županija, kao i zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinsku pomoć te u konačnici resorno Ministarstvo.

Vijećnik Mile Vlajković (HDZ) je postavio pitanje u vezi Mirinog dvora u lipičkoj Ulici Marije Terezije, a rečeno mu je da je Grad zainteresiran za kupnju tog objekta, međutim problem je što tu ima puno vlasnika.

Marija Klapka Marinić (HDZ) se interesirala za projekt Šestomjesečnog testiranja za programere umjetne inteligencije, kao i za cjelokupni projekt Centra za razvoj umjetne inteligencije, o čemu je naš portal pisao ranije, a vijećnik Vinko Strganac (HSS) je pitao o stanju prihoda proračuna u ovim okolnostima. Odgovorila mu je voditeljica Odsjeka za financije u Gradu Lipiku Gordana Horvat izjaviviši kako je ukinut kompenzacijski fond, međutim zasad se sve odvija redovno.

Vijećnik se interesirao i o tome dokle se došlo s aktualnim kapitalnim investicijama. Gradonačelnik je odgovorio da nema nekih novih promjena od posljednje sjednice kad je bilo govora o toj tematici. U vezi nove ergele, gradonačelnik je rekao da je potres, koji je ostavio posljedice na sadašnjem objektu gdje se konji nalaze, pokazao kako je nužan novi prostor za lipicance. Sadašnji prostor koji je u vlasništvu Poljoprivrede Lipik je saniran, ali proces za izgradnju nove ergele bi se sad trebao ubrzati, uzevši u obzir činjenicu da građevinska dozvola za novu ergelu postoji.

Nakon aktualnog sata, vijećnici su nastavili s Dnevnim redom sjednice.


HDZ lokalni izbori 640x250 vinko