delfin3
HDZ lokalni izbori 200x750 vinko
Vera Pečanić
Prijemni ispit za AI Programere

Na testiranje u Lipik pristigli kandidati iz cijele Hrvatske

18.02.2021. 13:48 | 1653 pregleda | Vijesti

Testiranje kandidata za Šestomjesečno osposobljavanje za programera, odnosno programerku umjetne inteligencije održano je ovog utorka, 16. veljače u restoranu Ergela u Lipiku. Od ukupno prijavljenih 238 kandidata, njih 80 odlučilo je pristupiti prijemnom ispitu. Pristigli su s područja čitave Hrvatske; od Osijeka, Čakovca Koprivnice, Siska, Rijeke i Pule pa sve do Dubrovnika. Naravno, desetak njih je bilo i s područja Lipika i Pakraca. Svi su oni zbog epidemioloških mjera prilikom testiranja bili podijeljeni u grupe po 15 osoba.

Piše:
Matija Kulhavi

Nositelj šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije je Lipička razvojna i turistička agencija LIRA, a samo se osposobljavanje odvija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Teorijske edukacije i praktične vježbe će držati stručnjaci s područja umjetne inteligencije te profesori s fakulteta koji se bave tim područjem.  Vježbe će održavati profesor Hrvoje Kukina koji trenutno dovršava svoj doktorat u Beču na temu Kvanta Umjetna Inteligencija.

Edukacije započinju sredinom ožujka te će se održavati svakim radnim danom u trajanju od osam sati u prostorijama LIRE. U tu su svrhu djelatnici gradskog komunalnog poduzeća LIPKOM izvršili potrebne radove adaptacije kako bi polaznici boravili u ugodnom i prikladnom ambijentu i atmosferi, što će zasigurno dodatno pridonijeti kvalitetnom i uspješnom završetku osposobljavanja.

S obzirom na to da će se osposobljavanje  provoditi u punom radnom vremenu od 40 sati tjedno svi polaznici koji nisu zaposleni za to će vrijeme dobivati novčanu naknadu i putne troškove.

Oni polaznici koji imaju prebivalište udaljeno od Lipika i ne mogu svaki dan putovati na edukacije, trebat će pronaći smještaj u Lipiku. U njegovu pronalasku pomoći će im djelatnici LIRE, doznajemo od direktora Dejana Iličića. Uskoro će biti spremna lista potencijalnih smještajnih kapaciteta koje će pripremiti Turistička agencija LIRA Travel, a polaznicima preostaje da odaberu onaj smještaj koji im se čini najprimjerenijim.  

Nakon što je svaka grupa obavila testiranja uspjeli smo razgovarati s ispitanicima i poslušati njihovo mišljenje o ovom projektu, kao i o samom gradu Lipiku. Svi su rekli da su zadovoljni kako se sve organiziralo, a sama ideja za otvaranje Centra umjetne inteligencije im je odlična. Osim toga, zadovoljni su izgledom i uređenjem samog  Lipika. Budući da većina ispitanika dolazi iz većih gradova, poput Zagreba, Osijeka, Dubrovnika i Pule, Lipik im se kao mali gradić čini savršenim za posao koji bi radili, a spremni su ovdje i živjeti.

Fotografija: Mario Maljak (Zagreb), Zvonimir Medved (Sisak), Igor Jonjić (Osijek) 

Zanimljiva je činjenica kako mnogi nisu nikada vidjeli konje u živo te im je dolazak na Ergelu bio svakako zanimljiv, naročito zbog toga što su upoznati s turbulentnom povijesti lipičkih Lipicanaca. Također im se svidjelo jezero Raminac, izvor tople vode Grofova Vrela, kao i planinarski dom Omanovac.

Svi koji su pristupili testiranju nadaju se prolasku i dolasku na edukaciju jer se žele zadržati u Lipiku. Međutim, ako i ne bude tako, sigurno će ponovno doći, barem turistički.

 


HDZ lokalni izbori 640x250 vinko