delfin3
PUKE banner
HDZ lokalni izbori 900x165 Vinko
GRAD LIPIK

Neodgovorni građani stvaraju divlja odlagališta otpada

18.02.2021. 09:12 | 741 pregleda | Vijesti

U posljednje vrijeme čitatelji nam javljaju o pojavi sve većeg broja takozvanih divljih odlagališta, odnosno neuređenih prostora na kojima se odlaže otpad. Takve lokacije nisu predviđene za odlaganje otpada, a najčešće ih stvaraju neuki građani. Unatoč postojanju službenog odlagališta na području Grada Lipika, odnosno Pakraca, pri čemu mislimo na deponij Crkvište, komunalni otpad se nelegalno odlaže na više lokacija. Uglavnom se radi o prostoru koji se čini idealnim za nelegalno odlaganje otpada, što podrazumijeva laku dostupnost i težu kontrolu. Na takvim područjima, na kojima se nekontrolirano odlaže otpad, može doći do pojave raznih neželjenih utjecaja, a u vezi ove teme obratili smo se nadležnim tijelima, odnosno komunalnom redaru Grada Lipika.

Piše:
Matija Kulhavi

Put koji od Tabora vodi prema Prekopakri, zatim dio Lipičke ulice koji ide u smjeru Subocke te područje  Skenderovaca i Šeovice… To su neke od lokacija o kojima smo obaviješteni, a kako smo mogli doznati, obaviješten je i komunalni redar Josip Galko. Na svim tim lokacijama može se pronaći poluraspadnutih strvina raznih životinja, pelena, igrački, limenki i staklenih boca, građevinskog materijala, glomaznog otpada te kojekakvog smeća…

Fotografija: Divlja odlagališta na području Grada Lipika

Takve nepravilnosti, poput divljih odlagališta, ali i sve druge informacije vezane uz nepropisno postupanje s otpadom, potrebno je prijaviti komunalnom redaru u lipičkoj Gradskoj upravi, na telefon 034/314-818 ili e-mail: josip.galko@lipik.hr.

Prilikom sanacije divljih odlagališta stvara se dodatno financijsko opterećenje komunalnom poduzeću Lipkom i Gradu Lipiku, odnosno građanima koji te usluge u konačnici i plaćaju jer taj se otpad mora prevesti na  centralni deponij Crkvište.

Na području Grada Lipika postoje zeleni otoci za zbrinjavanje otpada, tvrtka Komunalac d.o.o. koja odvozi miješani komunalni otpad s kućnog praga te Reciklažno dvorište u kojem se  otkupljuju povratne staklene, PET (plastične), i ALU (aluminijske) ambalaže uz isplatu 0,50 kn po komadu. Stoga zaista nema potrebe za stvaranjem divljih odlagališta.

Fotografija: Josip Galko, komunalni redar Grada Lipika

Premda počinitelje takvih nelegalnih radnji  nije uvijek lako otkriti, propisane su kazne za nepropisno odbačen otpad. Njima se obično prema članku 142. Zakona o općem upravnom postupku izriče novčana kazna u iznosu do dvije prosječne godišnje bruto plaće ostvarene u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini, ističe komunalni redar Josip Galko.

Posljednjih se godina kontinuirano provode edukacije za odrasle, ali i za djecu u vrtićima i školama o odvajanju otpada i njegovu zbrinjavanju u reciklažna dvorišta. Sve se to odvija s jednim ciljem, da se građane potakne na savjesno zbrinjavanje otpada, kako bi ružnih prizora divljih odlagališta bilo što manje.


HDZ lokalni izbori 640x250 vinko