LIPIK test
Eming
Radio Daruvar 2
SPLET OKOLNOSTI ILI NEMAR NADLEŽNIH?

Crna točka Pilanskog puta

15.02.2021. 16:01 | 2219 pregleda | Vijesti

Piše:
Tomislav Ević

Prošlo je već tri godine od kada sam vozeći iz Poduzetničke zone na Pilanskom putu naletio na jedan zaleđeni dio ceste radi kojega sam izgubio kontrolu nad automobilom. Uspio sam se snaći i ostati na kolniku iako okrenut u smjeru iz kojega sam došao. U tom trenutku svjedok te situacije bio je stanar kojem je kuća upravo na tom dijelu Pilanskog puta i koji je u tom trenutku pored kuće parkirao svoj automobil. Onakav uzdrman, sugerirao sam mu da bi mu možda bilo razboritije premjestiti automobil malo dalje, da bude iza betonskog rasvjetnog stupa kako netko manje sretan, ne bi svoje klizanje završio udaranjem u njegov automobil. Premjestio je auto, a ja sam se okrenuo i nastavio svoj put dalje, sretan što se nisam razbio. Kasnije, prepričavajući svoju dogodovštinu, saznao sam da je zimi led ondje stalna pojava i da nisam jedini kojem se to dogodilo.

Sjećanje na to osvježilo mi je policijsko izvješće koje smo primili u redakciji, u kojem je pisalo da se „tijekom protekla 24 sata na području PU Požeško-slavonske dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u Pakracu u Ulici Pilanski put“. Kako, za razliku kad je to slučaj, nije bilo istaknuto da je vozač bio pod utjecajem alkohola ili da je do nezgode došlo radi neprilagođene brzine, sjetio sam se svog okretanja ondje i pomislio da je taj vozač izgleda imao manje sreće nego ja tada, ali i da to izgleda znači da na tom dijelu Pilanskog puta preko ceste i dalje teče voda i u zimskim mjesecima predstavlja opasnost na cesti.

Moj predosjećaj potvrđen je kad sam po dolasku na lokaciju nezgode uz cestu zatekao dva automobila, jedan ogreban po lijevom boku, dok drugi nije bio u voznom stanju, prednji lijevi kotač mu je bio odvaljen. Bilo je rano poslijepodne, sunčan dan iako je noć prije temperatura bila u debelom minusu koji je dostizao -6 stupnjeva, a okolnosti nezgode potvrdila mi je stanarka Viktorija Božić s kućnog broja 46 ispred čije kuće se u četvrtak oko 20 sati drama odigrala i čiji je parkirani auto pritom oštećen. „Izletio je radi leda na cesti i svojim prednjim lijevim krajem auta udario u lijevi prednji kraj našeg. Mi vrata od auta otvoriti ne možemo.“ rekla je i dodala da je policija kao razlog nezgode navela uvjete na cesti, tj. zaleđen kolnik. Sada im predstoje neugodne i neplanirane stvari, riješiti sve s osiguravajućom kućom kao i popraviti auto. „To kao da je eksplodiralo kada je udario“ opisala je svoje vrlo svježe sjećanje na prethodnu večer i šokiranog vozača i rekla da je nedugo zatim netko od cestara došao posipati sol iako da tada nitko izgleda to nije smatrao potrebnim te da se to mjesto do sinoć nije posipalo. Prisjetila se i da joj je susjeda rekla da je dvadesetak dana ranije policija obišla to mjesto i da su utvrdili da to nije kako bi trebalo biti i da bi se trebalo riješiti... no izgleda da je ostalo samo na tome. Trebalo bi. Prema riječima Viktorije Božić voda preko ceste u toj krivini curi i prije nego se ona ondje doselila prije pet godina.

Da ne snosi krivnju za prometnu nezgodu smatra i vozač koji je tu večer radi leda imao nezgodu, a iz Croatia osiguranja u kojem mu je vozilo osigurano su nam potvrdili da vlasnik vozila želi da mu štetu namiri Grad Pakrac jer ih smatra odgovornima za okolnosti koje su dovele do same nezgode u kojoj je nastala materijalna šteta na oba vozila. Koliko smo neslužbeno saznali, namjera mu je angažirati odvjetnika i tužiti Grad, a da su u tom smislu ostvarili kontakt s vozačem potvrdili su nam i iz Gradske uprave Pakraca. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Tomislav Petrač na naš upit rekao je da će „...postupati sukladno zakonu o obveznim odnosima gdje se regulira naknada štete iz bilo koje osnove. Ako postoji nekakva imovinska šteta, pozivamo stranku da prema Gradu Pakracu uputi odštetni zahtjev s opisom činjeničnog stanja, a dalje ćemo postupati u skladu s propisima Republike Hrvatske“.

Vozaču stoga predstoji predati odštetni zahtjev i čini se dokazati odgovornost Grada Pakraca za okolnosti koje su do nezgode dovele iako to zapravo neće rješiti osnovni problem; voda još uvijek curi s jedne na drugu stranu ceste gdje se nalazi rešetka za odvodnju oborinskih voda. Oni koji ondje često prolaze toga su svjesni i kad stisne zima znaju gdje na Pilanskom putu treba usporiti i voziti brzinom policijske patrole u „ler gasu“. Oni koji za to ne znaju, mogli bi ove i sljedećih zima postati nove žrtve Pilanske crne točke, dok netko ne prosudi da bi plaćanje odštetnih zahtjeva ipak moglo koštati više nego sama sanacija problema koji do njih dovodi.

Ovaj put u pitanju je samo materijalna šteta, hoće li se problem shvatiti ozbiljno tek kada se netko ozlijedi ili pogine?