Eming
Eming
Medianno
UDRUGA OCEAN ZNANJA

Volonterke Valentyna i Erika na godinu dana postaju nove stanovnice Lipika!

21.01.2021. 08:57 | 1385 pregleda | Vijesti

Grad Lipik početkom ove godine dobio je dvije nove stanovnice, Valentynu i Eriku! One su u Lipik došle radi projekta SMILE - Solidarity Movement In a Learning Environment, koji je sa svojim aktivnostima u Lipiku započeo prije tjedan dana, 13. siječnja, a u sklopu kojega će dvije lokalne organizacije iz Lipika ugostiti po jednog volontera, tj. volonterku na 12 mjeseci.

Piše:
Tomislav Ević

Valentyna iz Ukrajine je volonterka koja će idućih 12 mjeseci provesti volontirajući u Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik, a Erika iz Francuske/Paragvaja će volontirati 12 mjeseci u Udruzi socijalnih usluga Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Lipik.

Cilj projekta je osnažiti lokalnu zajednicu i ponuditi najranjivijim skupinama koje su dio lokalne zajednice - mladima i osobama starije životne dobi, novi sadržaj i priliku za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, a nositelj i prijavitelj projekta je udruga Ocean Znanja iz Zagreba koja koordinira projekt i brine se za njegovu kvalitetnu provedbu, podržava lokalne organizacije u radu s volonterima i osigurava da je projekt proveden u skladu s pravilima programa preko kojeg je prijavljen, programa Europske Snage Solidarnosti, a sam projekt je financirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

O čemu se radi i kako je do svega došlo objasnio nam je Branimir Suk iz Udruge Ocean znanja:

„Udruga Ocean Znanja zagrebačka je udruga za mlade čiji je jedan od glavnih ciljeva djelovanja da volontiranje u lokalnoj zajednici postane sastavni dio života građana. To ostvarujemo kroz rad s mladima na lokalnoj i međunarodnoj razini i brojne aktivnosti koje uključuju besplatne edukacije, projekte, aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i volonterske akcije.

Uz podršku naših lokalnih partnera Lipičke razvojne i turističke agencije i Grada Lipika koji su pokazali interes za ostvarivanje ovoga projekta te obećali podršku u implementaciji sigurni smo da ćemo kroz ovaj projekt donijeti dašak svježine i vrijednu međunarodnu perspektivu mladima i građanima prekrasnog Lipika.

Jedan sam od osnivača Udruge i bavim se ovim poslom od 2015. godine. Moje radno iskustvo je da sam ja sâm otišao volontirati u Njemačku, prošao sam cijelo iskustvo koje volonteri prolaze i nakon što im se svidio način na koji radim su mi ponudili posao osobe koja će koordinirati volontere. Uz to dogodila mi se situacija da sam pisao velike projekte za tu organizaciju i uz to bio koordinator, najprije za pet volontera, a kasnije za još toliko. Napisao sam projekt, kao i ovaj ovdje, koji je odobren i financiran što je rezultiralo dolaskom pet mladih osoba; po dvije iz hrvatske i Rusije i jedna iz Španjolske, a kasnije još pet mladih iz Španjolske, Cipra, Velike Britanije i Italije.

Dok sam u Njemačkoj radio s volonterima dobili smo nagradu, kao jedan od inovativnih projekata na razini Europe i krenulo se istraživati kakve su točno dobrobiti takvog programa. Kako je taj projekt imao jako dobar utjecaj na lokalnu zajednicu Bremena gdje se odvijao, shvatilo se da je to ta dodatna vrijednost koju recimo drugi volonterski projekti sličnog tipa ne daju. Nakon Njemačke preselio sam se u vrijeme korone u Španjolsku te shvativši da je to sve malo preteško vratio se u Hrvatsku i zapitao se zašto ne bismo tako nešto lijepo napravili i u Hrvatskoj?!

Imali smo tu sreću da je Ivana Pleše koja radi u Lipičkoj razvojnoj i turističkoj agenciji predložila suradnju i na njen smo poziv prvi put 2019. godine došli u Lipik i napravili jedan seminar. Kasnije, kada smo se s Ivanom bolje upoznali, pomislila je da bi možda Grad mogao biti zainteresiran za naš rad nakon čega nas je ona upoznala s radom CPUZ-a, Pomoći u kući, gradonačelnikom i svima sada uključenima nakon čega smo iznijeli plan suradnje. Cijeli proces trajao je dosta dugo počevši od pretprošle godine, jer to i inače traje jedno duže vrijeme s obzirom na to da je najprije potrebno napisati idejni projekt, zatim treba vidjeti hoće li projekt biti financiran, da bi tek nakon što se sve odobri krenulo s traženjem volontera potpisivanjem ugovora i ostalim... Napokon smo uspjeli sve realizirati, djevojke su stigle i ono što je najbolje u cijeloj toj priči je da je ovaj projekt koji ovdje imamo smo zapravo napravljen po uzoru na onaj u Njemačkoj. Tako da već imamo prijašnje dokaze da je to efikasno i da dobro funkcionira. Mi želimo zapravo ovdje u Lipiku prenijeti taj isti model i napraviti jednu promjenu kojoj smo svi mi, koji smo radili na tom projektu u Njemačkoj svjedočili.  Pošto sam ja osoba koja je začetnik ove ideje, koja je napisala cijeli projekt i prošla kroz cijelo to iskustvo bilo je jedino logično da koordiniram i ovaj projekt ovdje, da i ovdje napravimo isti krasan učinak koji smo uspjeli postići i tamo.

Iako moje obrazovanje nije baš vezano za ovakvu vrstu međunarodnih projekata (etnolog sam i ukrajinist) to je više skup iskustava i edukacija koje sam stekao i prošao kroz zadnjih sedam godina, i to je jedna dobra baza, jedno dobro znanje jako puno zanimljivih i zabavnih metoda kojima mogu voditi učenje i edukacije, koordinirati sve to i pomoći u organizaciji i s volonterima.“

COMPAS: čime bi se Valentyna i Erika točno trebale baviti za vrijeme svog boravka u Lipiku?

„Odlično pitanje i baš mi je drago da smo se sreli i vodimo ovaj razgovor u objektu „Pomoć u kući“ jer će jedna od volonterki, Erika koja dolazi iz Francuske/Paragvaja, raditi baš ovdje i biti ispomoć Kristini Kovar u smislu da će prisnije pratiti Kristinu u poslu i radu sa starijima prilikom radionica i terenskog rada. Pomoć u kući već je vjerujem poznata građanima Lipika kao socijalni servis koji pomaže starijim ljudima donošenjem potrepština, lijekova, kućnim posjetama i drugim oblicima pomoći. Stoga smo odmah pristali kad su iz Lire predložili ovu krasnu inicijativu, u ovom slučaju podršku volonterke koja je jako zainteresirana i motivirana pomoći i dati sebe za takvu priču. Ono što volonterke dobivaju ovim iskustvom je prilika da vježbaju strani jezik, da na jedan drugačiji način pristupaju tom cijelom radu, da svojom energijom i idejama donesu jednu svježinu svemu tome, neki novi način pristupa i rada. Prvo i osnovno što će donijeti je svoju kulturu, to je samo po sebi već značajno, a kasnije što sve još može će se vidjeti u sljedećih godinu dana volontiranja.

Druga volonterka je Valentyna iz Ukrajine i volontirat će u Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik. Pokazala nam se zanimljiva i simpatična povijesna povezanost Lipika i Ukrajinca Ivana Franka čija je bista postavljena u Lipiku. Radit će s Anom Vuković iz Centra gdje će raditi s grupama djece, s mlađima. Najprije se trebaju utvrditi afiniteti i sposobnosti volonterki na čemu smo dugo radili kroz dosta strog proces intervjua u više faza (motivacijsko pismo, životopis i tri intervjua). Nakon prolaska svih faza u jednom momentu stvori se konsenzus „Da, ona je ta koju želimo!“ i onda krećemo u daljnji proces. Iskustvo nas je poučilo da ne možemo očekivati da je netko samo ono što piše životopisu, nego treba stvarno vidjeti tu osobu i s njom raditi. Plan je da radi s djecom, pa ćemo vidjeti kako će se to dalje razvijati i u kojem će smjeru ići, ali generalno bit će ispomoć soc. radnicima i pedagozima sa svim znanjima i iskustvima koje je do sada skupila u životu.“

COMPAS: Imaju li Erika i Valentyna prijašnje iskustvo vezano za tip ustanova u kojima će volontirati za vrijeme njihovog boravka u Lipiku?

„Valentyna ima prijašnje iskustvo, radila je kao Au pair, to je svjetski program dadiljanja, bila je u sklopu tog programa profesorica engleskog jezika u Kini, a kao Au pair u SAD-u i Španjolskoj tako da ima iskustva i cijeli život na neki način radi s djecom. S druge strane Erika nema prijašnjeg iskustva rada s osobama starije životne dobi tako da će to za nju biti nešto novo. Ona ima iskustva u project managementu tj. upravljanju projektima na međunarodnoj razini tako da se nadaju da bi te njene vještine mogle biti vrlo korisne za Pomoć u kući.

Ono što je vrlo važno u cijeloj toj priči je da su obje vrlo motivirane, a kada je netko jako motiviran vrlo je jednostavno tu osobu nešto naučiti stoga vjerujemo da će se vrlo brzo snaći i „pohvatati“ sve konce, pogotovo Erika koja nema prijašnjeg iskustva sa starijima. Naravno, svi involvirani akteri svjesni su da je ovo svojevrstan izazov, ali projekt traje cijelu godinu i prva dva mjeseca će zapravo biti njihov period privikavanja dok će drugih deset mjeseci zajednica, Pomoć u kući i Centar za pružanje usluga u zajednici zapravo moći dobiti nešto od volonterki."

COMPAS: Što Vas je motiviralo da dođete baš u Hrvatsku i posvetite cijelu godinu svog života volontiranju?

Erika: „Kod mene to je bila želja za promjenom, željela sam više vremena da se takoreći „otkrijem“ i shvatim čime se zapravo želim baviti. Nedavno sam završila magisterij međunarodnog upravljanja projektima željela sam probati i vidjeti da li je ovo nešto čime se želim baviti u budućnosti. Željela sam steći širi pogled probavajući nove stvari i kada sam vidjela ovu priliku u Lipiku pomislila sam ovo je nešto uistinu dobro, a i nešto s čime još nisam imala iskustva, nešto novo i zanimljivo.

Mišljenja sam da svatko treba raditi na sebi i „rasti“ kao osoba stječući nova životna iskustva. Vrlo sam sretna što su prihvatili da budem dio ovog projekta i što sam dobila priliku naučiti nešto novo i upoznati nove ljude u ovom prelijepom gradu koji je stvarno izgledao bajkovito prekriven snijegom. Malo me činilo nesigurnom hoću li dolaskom ovdje doživjeti svojevrstan kulturalni šok ali sada više nisam nesigurna. Branimir se brine da je sve u redu, upoznao nas je sa svima, s Kristinom s kojom ću raditi i čini mi se kao da je sve ovo nastavak nečega što sam prije radila iako je sve u biti potpuno novo."

Valentyna: „Po prirodi sam vrlo radoznala osoba koja rado stječe nova iskustva. Volim učiti strane jezike, boraviti u stranim zemljama te uronjena u druge kulture, tradicije i običaje stjecati širi pogled na život. Imam mnogo iskustva u radu s djecom, već sam podučavala i sudjelovala u svojevrsnom programu razmjene studenata/dadiljanja.

Dok sam radila kao učiteljica u Kini po prvi put sam doživjela kako je to biti u zemlji čiji jezik vam je potpuno stran i kako je učiti strani jezik ubrzanim tempom. Vrlo interesantno iskustvo koje mi je proširilo horizonte, učinilo me hrabrijom i boljom osobom. Volontiranje samo po sebi je dobra ideja, naučilo me da boljem slušanju same sebe i razmišljanju kako je vrijeme provedeno volontirajući utjecalo na mene i ljude s kojima sam bila u dodiru.

Mislim da ću ovdje biti vrlo korisna jer dok budem radila s djecom u Centru imat ću priliku prenijeti im svoja životna iskustva, a najviše bi ih željela potaknuti da budu hrabra i da budu otvorena stjecanju novih znanja i iskustava.“

COMPAS: Kakva iskustva očekujete steći za vrijeme dvanaestomjesečnog volontiranja u Lipiku?

Erika: „Osobno bih željela naučiti hrvatski, jer uživam učiti nove jezike. Uz to što govorim engleski, francuski i španjolski učila sam malo japanski, a željela bih i korejski. Učenje novog jezika i stjecanje novih znanja općenito vrlo mi je interesantno i uzbudljivo.

Kroz ovo iskustvo želim upoznati nove ljude i proširiti si vidike, postati samouvjerenija. Ovo mi je prilika da pomognem drugima, a u isto vrijeme da steknem nova iskustva kroz ljude s kojima ću biti u kontaktu, vašu kulturu, gastronomiju. Stjecanje novih iskustava i širenje vlastitih horizonata iznimno mi je važno.“

Valentyna: „Ponajprije očekujem da ću sklopiti nova prijateljstva, upoznati ljude s kojima ću ostati u dugogodišnjem prijateljskom kontaktu kao i u zemljama u kojima sam ranije volontirala. Očekujem također i bolje spoznati samu sebe i svoje životne ciljeve te stvoriti lijepa sjećanja na period koji ću provesti ovdje.

Naravno voljela bih naučiti i hrvatski jezik kao i više o vašoj povijesti jer Ukrajina i Hrvatska su u mnogočemu slične; koristimo i neke slične riječi, a i gastronomija nam je u nekim pogledima slična tako da će biti vrlo zanimljivo otkrivati te sličnosti i različitosti.“

Mladim volonterkama možemo samo poželjeti toplu dobrodošlicu u Lipik, da u narednih godinu dana boravka ovdje stvore lijepe uspomene i prijateljstva te da nam ova godina za razliku od prošle bude što ispunjenija ovakvim lijepim pričama.