LIPIK test
LIPIK test
Medianno
29. obljetnice razmijene posljednjih logoraša

I dalje tragamo za istinom o nestalima i pravdom nad zločinima u logoru Bučje

16.01.2021. 14:41 | 880 pregleda | Vijesti

Po prvi put u organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora "Bučje", a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, 16. siječnja je održan program obilježavanja 29. obljetnice razmijene posljednjih preživjelih zarobljenika tog zloglasnog logora na Bučju.

Piše:
Matija Kulhavi

U spomen na zatočene, ubijene i nestale logoraše ovog logora, ovom je prigodom, netom prije samog održavanja komemorativnog programa, hrvatski branitelj i naš poznati ultramaratonac Duško Štrbac otrčao osmu po redu memorijalnu utrku od Doma hrvatskih branitelja u Pakracu do spomen kapelice na Bučju. S njim su, kao i ranijih godina trčali Dejan Šoufek (Međurić), Mato Pauković (Prerovec) te članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije "Glasnici istine" - Goran Draksler, Darko Dolovski i Pavo Tutenov, sva trojica iz Slatine. Maratoncima je logistička podrška bio Željko Žgela, pripadnik DVD-a Pakrac.

Maratonci (foto: Željko Žgela)

Logor "Bučje" je postojao od kolovoza 1991. do siječnja 1992. godine, a u tome razdoblju kroz njega je prošlo oko tri stotine zarobljenika. Većinom su to bili hrvatski vojnici, ali u logoru su bili zatočeni i hrvatski civili, među njima žene i djeca. Među zatočenicima su bili i civili srpske nacionalnosti koji su se odbili priključiti srpskim paravojnim postrojbama ili koji su surađivali s Hrvatima. Zatočenici su držani u nehumanim uvjetima, a mnogi od njih su bili izloženi sustavnom psihičkom i tjelesnom mučenju kojem je neutvrđen broj zatočenika podlegao. Dio zatočenika je razmijenjen u dvije razmjene u kolovozu i listopadu 1991. godine. U prosincu 1991. godine preostale zatočenike srpske su postrojbe premjestile u logor Stara Gradiška, a slobodu su dočekali u razmjeni izvršenoj 16. siječnjq 1992. godine. Ni danas nije poznata sudbina 22 osobe koje su bile u logoru, uključujući i dr. Ivana Šretera.

 

Za zločine u logoru Bučje nitko nije odgovarao!

Stoga su danas žrtvama ovog logora počast odali predstavnici Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora "Bučje", predstavnici udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja "Hrvatski Feniks" i udruge Civilnih invalida stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Hrvatsko društvo logoraša Hrvatske, Dinko Tandara, pomoćnik, a ovom prigodom i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu s dožupanom Vedranom Neferovićem, koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Požege i naše županije, predstavnici PU požeško-slavonske i delegacija vojarne 123. brigade HV Požega te zajednička delegacija gradova Lipika i Pakraca predvođena predsjednicima Gradskih vijeća - Mladenom Dolićem i Miroslavom Ivančićem i predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac - Lipik.

Josip Cah, predsjednik ULSKL "Bučje" PSŽ, u svojem je kratkom obraćanju pozvao na veći angažman mjerodavnih institucija u pronalasku nestalih, ali i na veću suradnju preživjelih logoraša te članova obitelji nestalih u potrazi za svojim najmilijima.

Josip Cah

Ivana Rihtar, kćerka Bohumila Dostala, nestalog hrvatskog branitelja i zatočenika logora na Bučju u svojem je kratkom, ali dojmljivom iskazu prikazala život dvoje djece, sebe i svojeg brata nakon nestanka samohranog oca. Unatoč svim iščekivanjima i nastojanjima, oni i danas tragaju za svojim ocem. "Moj brat i ja imamo puno pitanja vezana za svoga tatu, ali s jednim pitanjem svaki dan idemo leći i ujutro se budimo. Hoćemo li ga ikada naći, svoga tatu? Za svoj duševni mir voljela bi pronaći svoga tatu. Bože dragi, daj nam pravdu.", kazala je.

Ivana Rihtar

Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić izrazio je ljutnju što zločinci nisu kažnjeni, a žalost što nestali do danas nisu pronađeni. "Unatoč podnesenoj kaznenoj prijavi koju je Udruga policije podnijela zajedno s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ništa se nije promijenilo.", naglasio je Ivančić te dodao da moramo biti uporni čak i dosadni u traženju pravde, ukazivanja na zločine i pronalaska svih ostalih među kojima su i dr. Šreter, kao i Ivanin tata.

Miroslav Ivančić

"Ovdje odajemo počast svima, i živima i mrtvima, svim stradalnicima Domovinskog rata.", rekao je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara.

Dinko Tandara

"Moramo se prisjećati i slati poruku da znamo što je bila nečija ideja, i da nam se to više nikada neće dogoditi. Znamo da ako ne izvučemo pouku iz onoga što se dogodilo, povijest će se ponoviti.", zaključio je.

Nakon komemoracije molitvu je predvodio pakrački župnik vlč. Jozo Zorić.

 

Čelnici Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora "Bučje" pozivaju sve one koji su bili zatočenici ovog zloglasnog logora da im se jave kako bi postali punopravni članovi udruge.

Javiti se možete predsjedniku Josipu Cahu ili tajniku Darku Mercluftu.