LIPIK test
LIPIK test
Medianno
LJUBAV I ZLOBA U DOBA COVIDA

Prošle godine u odnosu na prethodnu sklopljeno je manje brakova, ali je manje i razvoda

18.01.2021. 09:29 | 580 pregleda | Vijesti

Onima koji su prošlu godinu odabrali za uplovljavanje u bračnu luku taj zadatak najblaže rečeno nije bio lak. Pored pandemije Covida koja je uspaničila cijeli svijet, na lokalnoj razini skoro je nemoguće bilo dovoljno vremena unaprijed znati kada će se moći, odnosno smjeti slaviti bilo što. Svemogući stožer palio je i gasio društveni život kao dijete koje je netom otkrilo kako radi prekidač za svjetlo.

Piše:
Tomislav Ević

U takvoj atmosferi planiranje svadbe svelo se na lutriju, a osim što nisu imali priliku razmijeniti bračne zavjete, mnogi su tako osim termina svadbe ostali i bez novca koji su u nju uložili, a i bez uspomena na taj sudbonosni dan kada bi svojim partnerima rekli „Uzimam!“ pred svima s kojima su željeli podijeliti sreću tog trenutka. Oni kojima su se stvari poklopile, sreću je zasjenilo nametnuto ograničenje broja sudionika, ali život ide dalje. Brakovi su se sklapali i u ratnom stanju, što je jedna pandemija prema ratu, reći će oni koji su ga doživjeli. Nesalomljivost ljudskog duha tada je posebno dolazila do izražaja.

Koliko je prošla godina, pozitivno ili negativno utjecala na uplovljavanje u bračnu luku na području Lipika i Pakraca u odnosu na godinu prije kada svijet nije strepio pred virusom koji nam je sada poput domaće životinje, provjerili smo zatraživši podatke od matičnog ureda u Pakracu.

Na području Grada Lipika u 2019. sklopljeno je 18 brakova; 3 građanska i 15 vjerskih (7 u Lipiku i 8 u Gaju) dok je u 2020. sklopljen 21 brak; 9 građanskih i 12 vjerskih (10 u Lipiku i 2 u Gaju), što je lagani porast od oko 16% u odnosu na prijašnju godinu.

Na području Grada Pakraca u 2019. godini sklopljeno je 50 brakova; 29 građanskih i 21 vjerski (17 u Pakracu i 4 u Badljevini), a u 2020. sklopljeno je skoro 40% manje brakova, tj. njih 31, od čega su 22 činili građanski sklopljeni brakovi, dok je od 9 vjerski sklopljenih brakova njih 2 sklopljeno u Badljevini.

Provjerili smo i drugu stranu bračne medalje, odnosno koliko je sklopljenih brakova u periodu te dvije godine razvrgnuto. To smo saznali nakon što smo te podatke zatražili od službenice za informiranje Stalne službe Općinskog suda u Bjelovaru. U 2019. godini imali su 33 brakorazvodna predmeta, a godinu kasnije samo 23 predmeta te vrste što je pad od 30%. Iako je to premali uzorak za izvlačenje bilo kakvih relevantnih zaključaka, iz navedenih podataka vidljiv je pad sklopljenih, ali i razvrgnutih brakova što je u skladu sa svim ostalim padovima protekle godine; kulturnom, društvenom i ekonomskom.

Godina za zaboraviti, ali koju ćemo pamtiti još dugo.