PUKE banner
delfin3
Hotel Pakrac 365
ŠKOLSKA GODINA 2020./2021.

Distanciranje, epidemiološke mjere i nastava na daljinu i u drugom polugodištu

14.01.2021. 18:53 | 499 pregleda | Vijesti

Početkom sljedećeg tjedna, točnije u ponedjeljak 18. siječnja, počinje drugo polugodište školske godine 2020./2021. Roditeljima i učenicima koje je prošla godina prožvakala i nespremne bacila u jedan sasvim novi oblik udaljene nastave, sjećanja su još uvijek svježa i u velikom broju imaju negativan predznak.

Piše:
Tomislav Ević

Pisali smo o toj tematici već na stranicama Compasa kada smo o tome upitali roditelje lipičkih osnovnoškolaca i tada se većina roditelja nije složila s načinom na koji je udaljena nastava koncipirana iako je to iz opisa samih roditelja uvelike ovisilo o angažmanu pojedinih nastavnika. Premda se situacija s COVID-om, koji je i bio razlog ovakvoj organizaciji nastave, još nije recimo to tako normalizirala tj. vratila na pretpandemijske okvire, naznake za to postoje dolaskom dugoočekivanog cjepiva, a kada će to biti još nije poznato.

Prošlogodišnja organizacija osnovnoškolske i srednjoškolske nastave bila je donekle napeta, što zbog štrajka prosvjetnih radnika godinu prije, što radi COVID-a koji se prelio i na ovu godinu, a kakva će organizacija nastave biti drugo polugodište i ima li novih promjena u tom pogledu upitali smo Klaudiju Kovač, ravnateljicu Osnovne škole Lipik: „Sukladno odluci koja nam je danas stigla od ponedjeljka 18. siječnja osnovnoškolci od petog do osmog razreda kreću na „on line“ nastavu dok osnovnoškolci od prvog do četvrtog razreda imaju nastavu u školi. Odluka vrijedi do 31. siječnja, a nastavak će ovisiti o propisanim epidemiološkim mjerama.“ Novi režim nastave oslobodio je učionice koje su zauzimali osnovnoškolci viših razreda što je dalo prostora za bolje distanciranje preostalih učenika. Ravnateljica Kovač je istaknula da je zbog interesa djece i njihovog boljeg usvajanja gradiva odlučeno da se on-line nastava odrađuje u realnom vremenu prema propisanoj satnici s početkom od 8 sati ujutro kao i regularna školska nastava, što je pomak na bolje u odnosu na prijašnju praksu.

Da promjena ima i u Osnovnoj školi u Poljani saznali smo od njenog ravnatelja Tibora Nagyja koji nam je priopćio da škola više neće raditi u dvije smjene. Naime radi prošlogodišnjih epidemioloških preporuka koje su propisivale maksimalni broj učenika u autobusnom prijevozu nastava je morala biti organizirana u dvije smjene; učenici od petih do osmih razreda nastavu su imali od 8, dok su učenici nižih razreda nastavu imali od 11. Radi nove odluke o on-line nastavi za učenike viših razreda režim nastave vraća se na jednosmjenski prijepodnevni za učenike nižih razreda, do prestanka odluke kada će se smatra ravnatelj Nagy sve vratiti na dosadašnji način rada.

O prilagodbi nastave i rasporeda danas je objavom na svojim stranicama svoje učenike obavijestila i Srednja škola Pakrac;  „Dragi učenici, poštujući preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja, u ponedjeljak, 18. siječnja 2021. započinjemo s nastavom u drugom polugodištu školske godine 2020./21. po sljedećem rasporedu:
- Na nastavu u školu u jutarnju smjenu dolaze završni razredi: 4.A, 5.B i 5.Bm
- Na nastavu u školu u popodnevnoj smjeni dolazi razred 4.C
- Svi ostali razredi (1.A, 2.A, 3.A, 1.B, 1.Bm, 2.B, 2.Bm, 3.B, 3.Bm, 4.B, 4.Bm, 1.C, 2.C, 3.C, 1.D, 2.D, 3.D) do daljnjega nastavljaju s nastavom online.
- Trogodišnja zanimanja ( 2.F, 3.N, 1.J i 1.M ), teorijsku nastavu nastavljaju online, a praktični dio nastave odvijat će se u školskim radionicama ili kod obrtnika prema rasporedu.