LIPIK test
delfin3
Hotel Pakrac 365
VATROGASNA ZAJEDNICA PAKRAC-LIPIK

Donacija DVD-a i VZ Pakrac-Lipik za potresom pogođena područja

13.01.2021. 12:28 | 812 pregleda | Vijesti

Nakon razornog potresa koji je pogodio područje Petrinje, Siska i Gline, gradove u Sisačko-moslavačkoj županiji, u pomoć stanovništvu pogođenih područja priskočili su i vatrogasci s područja Pakraca i Lipika. Nakon sanacije manjih oštećenja na dimnjacima i krovovima na nekoliko lokacija u Lipiku i Pakracu, vatrogasci ovdašnje Vatrogasne zajednice priključili su se brojnim svojim sugrađanima koji su samoinicijativno pohrlili pomoći ljudima kojima je potres oštetio obiteljske domove.

Piše:
Tomislav Ević

Netom nakon razornog potresa, svega dan prije kraja prošle godine, iz DVD-a Pakrac na stradalo područje upućeni su vatrogasci i mehanizacija u vidu autoljestvi i cisterne za pitku vodu za Lekenik i Majur. Vatrogasci DVD-a Pakrac su i dva tjedna kasnije prisutni na području pogođenom potresom i organizirano u smjenama pomažu i u Sisku i Žažini gdje su naknadno premješteni, a njihova mehanizacija se pokazala od osnovne važnosti pri sanaciji oštećenja krovova i dimnjaka.

„Trenutno su autoljestve i vatrogasci koji su s njima bili raspoređeni vraćeni u Pakrac jer je radi loših vremenskih uvjeta iznimno opasno raditi na smrznutim krovovima. Kao i sva vozila središnjih društava županije i lipičko je s pet vatrogasaca i dalje u pripravnosti i spremni smo za odlazak u bilo kojem trenutku.“, kazao nam je zapovjednik DVD-a Lipik Tomislav Stokić, dok smo od Zlatka Zerdina, tajnika VZP Pakrac-Lipik doznali da je autocisterna još na terenu te će se u skorije vrijeme na područje pogođeno potresom poslati dva kombija s 15 do 20 vatrogasaca koji će ondje volontirati, ne kao vatrogasci, već kao radna snaga.

Na područja pogođena potresom upućena je i financijska pomoć. Od gradonačelnika Lipika Vinka Kasane saznali smo da je Grad Lipik 4. siječnja na poseban račun Sisačko-moslavačke županije uplatio 50 tisuća kuna namijenjenih kao novčanu pomoć potresom stradalom području, odnosno njegovoj obnovi, a Lipik je s 15.000 kuna sufinancirao i troškove obrtnicima s područja Lipika i Pakraca koji su sudjelovali u obnovi stradalih objekata. Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević također je onamo preusmjerila sredstva za planirani novogodišnji vatromet pa je tako uplaćeno 50.000 kuna iz gradskog proračuna. I vatrogasci s područja Vatrogasne zajednice Pakraca i Lipika također su prikupili novac za obnovu stradalih područja. Kako nas je izvijestio Zlatko Zerdin. 15 Dobrovoljnih vatrogasnih društava s ovog područja su uz VZP Pakrac-Lipik skupili po 2000 kuna te ukupan iznos od 32.000 kuna uplatili na račun Vlade RH za pomoć Banovini.

Ova prirodna katastrofa na površinu je po tko zna koji put izvukla dobro srce ljudi ove zemlje koji su se gotovo trenutno organizirali i prije državnih institucija i koji su priskočili pomoći svojim sunarodnjacima u nevolji pokazavši veliku solidarnost i humanost.

Foto: Facebook DVD-a Pakrac