delfin3
delfin3
Radio Daruvar 2
projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda

Održana uvodna konferencija projekta „Ambasadori dobročinstva“

12.01.2021. 13:31 | 512 pregleda | Vijesti

U pakračkoj Gradskoj vijećnici smještenoj u općinskoj zgradi na Jelačićevom trgu danas, točno u podne u skladu s epidemiološkim mjerama je održana uvodna konferencija „Ambasadori dobročinstva“.

Ovaj je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1 .287.517,28 kuna, a provodit će se od 2020. do 2022. godine s ciljem poboljšanja dostupnosti socijalnih usluga na području zapadne Slavonije oboljelima od Alzheimerove demencije i drugih demencija.

Aktivnosti u projektu usmjerene su na jačanje kapaciteta udruge Palijativni tim LiPa kroz edukacije stručnjaka, jačanje povezanosti ključnih dionika u skrbi za oboljele te pružanje psihosocijalne pomoći oboljelima na području tri županije - Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske.

Piše:
Matija Kulhavi

Na samom početku, prisutnima se obratila Ljerka Pavković, predsjednica Palijativnog tima „LiPa“ koji je i nositelj projekta. Tom je prigodom istaknula kako je ova palijativna udruga iznikla iz potrebe razvoja palijativne skrbi na području Požeško-slavonske županije, a nastala je kao plod rada skupine entuzijasta koji su željeli razviti razne oblike pomoći teško bolesnim i nemoćnim osobama kao dopunu formalno pruženoj zdravstvenoj i socijalnoj skrbi. Radom i animiranjem lokalne zajednice udruga je postala poznata te je tako stvorila mrežu partnera, među kojima su gradovi Pakrac i Lipik, koji je krajem 2019. godine i službeno postao demenciji prijateljska zajednica.

S konkretnim aktivnostima koje će se unutar projekta "Ambasadori doročinstva" provoditi, prisutne je upoznao voditelj Igor Matek, ujedno i upravitelj Lokalne akcijske grupe "Zeleni trokut", koja je partner na projektu.

Govorivši o elementima projekta, Matek je kazao kako će aktivnosti koje će se provoditi biti usmjerene na starije osobe, osobe oboljele od Alzheimerove demencije ili drugih demencija, članove njihovih obitelji te stručnjake koji rade s pripadnicima ciljanih skupina.

Tako će volonteri Palijativnog tima "LiPa" tijekom 30 sati edukacija steći nova znanja i vještine iz područja povezanog s Alzheimerovim i drugim demencijama, dok će se stručnjaci iz ovog projekta na ciljanim savjetovanjima upoznati sa sustavom skrbi o starijim osobama u Austriji tijekom četverodnevnog studijskog putovanja.

Isto tako, u sklopu projekta će biti izrađen svojevrsni zbornik čija će naklada biti 100 primjeraka, a temeljit će se na bazi predavanja sa savjetovanja te će biti podijeljen dionicima skrbi o oboljelima od Alzhimerove bolesti, drugih demencija i općenito skrbi za starije i oboljele osobe.

Mobilni timovi Palijativnog tima "LiPa" pružat će psihosocijalnu pomoć oboljelima od ovih bolesti, a radit će se i s članovima obitelji korisnika. Projekt će omogućiti i prijevoz korisnika u specifičnim potrebama, poput posjeta liječniku, a u tu svrhu će biti nabavljen električni transportni automobil.

Osim primjeraka stručnog priručnika o palijativnoj skrbi koji će se podijeliti obiteljima korisnika, izradit će se i web stranica s odgovarajućim informacijama.

 

Poboljšanje nadzora nad osobama s demencijom

U smislju sprječavanja lutanja i gubljenja, projekt predviđa i poboljšanje nadzora nad osobama s demencijom tako što će u odjeću koisnika biti postavljeni GPS lokatori, a članovi Palijativnog tima "LiPa" te pripadnici obitelji korisnika bit će osposobljeni za rukovanje tim sustavom kontrole i praćenja oboljelih osoba.

Grad Pakrac također je jedan od partnera u ovome projektu, stoga je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem u provedbenim aktivnostima istaknuvši punu podršku svih gradskih službi u radu i provođenju samog projekta.