delfin3
Eming
Medianno
Tiskovna konferencija

Županijski Stožer CZ o situaciji vezanoj za koronavirus te podršci potresom pogođenom području

11.01.2021. 23:00 | 378 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Nakon završenog sastanka užeg sastava Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije 11. siječnja je održana tiskovna konferencija. Načelnik Stožera civilne zaštite i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekao je kako Požeško-slavonska županija zajedno sa svojim institucijama pruža i pružit će pomoć, podršku i organizirati se u svim potrebnim segmentima kako bi Sisačko-moslavačkoj županiji i njihovim stanovnicima pripomogli u teškoj situaciji koja ih je zadesila.

Župan Tomašević izrazio je zadovoljstvo s obzirom na to da broj novooboljelih osoba opada te je rekao kako je broj osoba koje su preboljele virus sve veći i da možemo reći da je upravo sve to dokaz da mjere koje su do sada bile propisane od strane Nacionalnog stožera daju dobre rezultate u našoj županiji.

"Molim sve građane da se i dalje drže onoga što je propisano, jer samo tako možemo pomoći sebi i drugima oko sebe. Cijepljenje protiv korona virusa u našoj županiji protječe dobro te pozivamo sve stanovnike Požeško-slavonske županije da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi mogli u vremenu koje je pred nama procijepiti što veći broj ljudi.

Kada govorimo o pomoći potresom pogođenim prostorima, Požeško – slavonska županija u suradnji sa svim gradovima i općinama naše županije pomogla je i uplatom financijskih sredstava od 500.000,00 kuna.

Ovim putem pozivam sve tvrtke, privrednike i ljude koji žele donirati pomoć da i dalje to čine preko Crvenog križa. Crveni križ Požega je institucija koja je u kontaktu s Crvenim križem iz Sisačko-moslavačke županije. Zahvaljujem se svim volonterima koji su se javili i pozivam sve ljude koji se žele priključiti volontiranju da to i učine, jave se u Crveni križ i tako ćemo ih evidentirati, otići tamo organizirano te pomoći ljudima u onome što im je trenutno najpotrebnije. Zahvaljujem se svima, bolnicama, liječnicima, medicinskom osoblju, Zavodu za javno zdravstvo, epidemiologu, Crvenome križu, policiji, vatrogasnim zajednicama, gorskoj službi spašavanja, ali i volonterima koji su sudjelovali i sudjeluju u pomoći potrebitima na potresom pogođenom području, ali i u borbi protiv epidemije korona virusa.", rekao je župan i načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević izvijestio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji te je rekao kako trenutno imamo 278 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, 59 osoba nalazi se na bolničkom liječenju, 219 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a u samoizolaciji se nalazi 461 osoba. Ovim je putem pozvao sve građane da se i nadalje drže svih propisanih mjera.

"Mjere su zaista učinkovite, što se i pokazalo u zadnjih par dana. U našoj županiji procijepljeno je 814 osoba. U prvoj šarži bili su cijepljeni zdravstveni djelatnici koji su najizloženiji i rade u izravnom kontaktu s Covid pozitivnim pacijentima te korisnici domova za starije i nemoćne i djelatnici istih. S prošlim tjednom veći dio te populacije je procijepljen te ćemo već ovaj tjedan krenuti prema liječnicima obiteljske medicine, a prve cijepljene osobe bit će kronični bolesnici i osobe starije životne dobi.

Ovom prilikom poslao bih poruku žiteljima naše županije da se svi koji su zainteresirani jave svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi ih oni zabilježili te kako bismo u svakom trenutku znali točan broj osoba koje se žele cijepiti protiv koronavirusa radi količine cjepiva.

One osobe koje imaju određene nedoumice vezano za cjepivo mogu se slobodno obratiti svojim obiteljskim liječnicima ili u Zavod za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije kako bi im isti dali odgovore na sva pitanja vezana uz cijepljenje.", kazao je ravnatelj Matijević.

O pomoći koja je prikupljena za stradale na području Sisačko-moslavačke županije više je rekao ravnatelj Crvenoga križa Požega Miroslav Zelenika rekavši kako je veliki broj naših građana doniralo humanitarnu pomoć preko Crvenog križa te im se zahvalio i rekao da je pomoć potrebna i nadalje i da im se slobodno mogu obratiti u prostorijama Crvenoga križa.

"Oko 16 tona hrane i higijene otpremljeno je na potresom pogođeno područje. Pomoć se počela odvoziti 29. prosinca te će i danas biti otpremljen jedan kombi s potrebnim stvarima. Također je otpremljeno 4 tone pokrivača, odjeće, obuće, posteljine i slično. U četvrtak, 14. siječnja će iz naše županije krenuti volonteri te molimo građane da se jave u Pakrac ili nama u Požegi ako bi željeli sudjelovati u pomoći. Volontira se pet dana uzastopno, spavanje je u vojarni u Petrinji te naši volonteri rade na poslovima sortiranja pomoći koja je pristigla, pakiranja paketa i distribuciji istih po mjestima gdje je potrebno.", izjavio je ravnatelj Crvenoga križa Požega Miroslav Zelenika.

Ravnatelj Zelenika naglasio je da se sve one osobe koje su došle iz stradalih mjesta, a nalaze se u našoj županiji jave u prostorije Crvenoga križa Požega i Pakrac kako bi im se pomoglo s hranom i higijenskim potrepštinama.

"U Požegi imamo 12, dok u Pakracu imamo 20 osoba koje su se prijavile da su došle i smjestile se kod rodbine i prijatelja u našoj županiji.", dodao je Zelenika

Župan Tomašević na kraju tiskovne konferencije rekao je kako na području naše županije postoje smještajni kapaciteti s kojima je upoznata i Sisačko-moslavačka županija te ako bude potrebe ljudi s pogođenih područja bit će zbrinuti.

 

Izvor: pszupanija.hr