delfin3
LIPIK test
Radio Daruvar 2
Zimsko vrijeme

Snijeg zabijelio ulice i krovove našeg grada

11.01.2021. 08:24 | 558 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Kako to u siječnju i treba biti, ulice našeg grada zabijelio je snijeg koji je počeo padati u nedjelju. Konačno nešto normalno rekli bismo jer prošle godine snijega gotovo da ni nije bilo. FOTOGALERIJA

Prema posljednjim informacijama, snijeg i jutros pada u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji, u Gorskom kotaru i Lici, a pahulje burom stižu i do obale sjevernog Jadrana. Treba reći i da će snijega prema kraju dana biti sve manje, štoviše, razvedrit će se u sjeverozapadnim područjima. Sutra će, tako, biti suho, ali hladno ujutro, u kontinentalnim predjelima i ispod -5, što osobito vrijedi za gorje. U srijedu će ponovno biti malo snijega, većinom u gorju, Posavini, i Baranji. U četvrtak je snijeg ponovno izgledan diljem unutrašnjosti, ali moguće i na dijelu obale, piše N1.

Sve niže temperature

Temperatura u kontinentalnim područjima sljedećih dana bit će ispod nule, a prema kraju tjedna možda i do -11 °C u nizinama, i do -15 °C u gorju. Prema tome ne treba čuditi da je na snazi upozorenje DHMZ-a na val hladnoće.

Iako su zimske službe na terenu vozačima preporučujemo pojačan oprez u prometu.

Podsjetnik vozačima o obveznoj uporabi zimske opreme

Policija također podsjeća na propisanu obavezu korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, sukladno  Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13). Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Pod zimskom opremom sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti za vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom teretnih automobila i autobusa podrazumijevaju se zimske gume (M+S) ili lanci na pogonskim kotačima. Teretna vozila i autobusi koji zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima, a gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama u prometnoj dozvoli. Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), po konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču).