LIPIK test
LIPIK test
Medianno

Brusnik - sjećanje na poginule hrvatske branitelje, pripadnike virovitičke 127. brigade

10.01.2021. 11:41 | 568 pregleda | Vijesti

U naselju Brusnik, nedaleko Pakraca polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je uz poštivanje epidemioloških mjera održano komemorativno sjećanje na hrvatske branitelje s područja Virovitičko-podravske županije koji su na ovom našem bojištu položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Na komemoraciji su prisustvovali predstavnici obitelji poginulih branitelja, dužnosnici, predstavnici PU virovitičko-podravske i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici lokalne i regionalne samouprave među kojima su bili Darko Žužek, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, Zvonko Kožnjak, jedan od zapovjednika 127. virovitičke brigade i predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice, predsjednik pakračke HVIDRA-e Stipo Hodak, članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” i drugi.

Piše:
Matija Kulhavi

U akciji oslobađanja sela Brusnik 29. prosinca 1991. godine nestalo je 12 hrabrih branitelja, pripadnika slavne virovitičke 127. brigade. Nakon nekoliko dana saznalo se da su poginuli i mučki masakrirani. Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su utkana u povijest naše Domovine. Prilikom oslobađanja Pakračkog područja poginulo je još 7 pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić kojima je pretprošle godine postavljena spomen ploča u Brusniku kako bi im se i na taj način odalo dužno poštovanje.

Po završetku komemoracije u Brusniku, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomeniku u Ulici Kalvarija u Pakracu odana je počast i petorici virovitičkih policajaca koji su poginuli na našem ratištu.