LIPIK test
delfin3
Medianno
Radovi u tijeku

Radovi na regulaciji oborinske odvodnje u Staklanskoj ulici

09.01.2021. 09:32 | 559 pregleda | Vijesti

Na zahtjev tvornice Lipik Glas u Staklanskoj ulici djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Lipkom d.o.o. ovih dana izvode radove na uređenju oborinske cestovne odvodnje. Konkretno, radi se na iskopu novog jarka koji će presjekom ispod kolnika odvodnju preusmjeriti iz smjera tvornice prema kanalu Ilidži i glavnom kolektoru. Cestovna oborinska odvodnja je dosad išla prema lipičkoj tvornici stakla te je ulazila u njihov sustav.

Piše:
Matija Kulhavi

Kroz razgovor s Vinkom Saletom, tehničkim savjetnikom u Lipik Glasu doznajemo kako se sporazumno s Gradom Lipikom  radi na tome da se postojeća industrijska voda, odnosno odvodnja otpadnih voda preusmjeri na kolektor Pakrac – Lipik – Dobrovac.

Naime, dosad se ta otpadna voda slobodno ispuštala u kanal Ilidža koji je prolazio pokraj tvorničke ograde. Međutim, u travnju 2020.  godine u sklopu tvorničkog kompleksa završena je izgradnja sustava za odvodnju otpadnih voda koja bi se spojila na glavni kolektor. Vrijednost tog pothvata bila je veća od milijun kuna. Da bi se spojilo na sustav javne odvodnje bilo je potrebno ugraditi brojilo koje očitava količinu otpadne vode.

Tvornički sustav kanalizacije sadržava i otpadnu tehnološku vodu, sanitarnu vodu te dobrim dijelom oborinsku vodu. Ta oborinska voda teče uzduž čitave Staklanske ulice od Ulice Matije Gupca, kao i s okolnih polja te je ulazila u tvornički sustav kanalizacije, što dosad nije bio problem. Međutim, otkako je brojilo ugrađeno stvara problem. To su velike količine vode. Čak po tisuću kubika samo oborinske vode u nekakvom prosijeku. Stoga se moralo presjeći, u suradnji s Gradom Lipikom, Staklansku ulicu da bi se skupile te oborinske vode i usmjerile uz put koji vodi prema nogometnom igralištu, odnosno Ilidži.