delfin3
LIPIK test
Radio Daruvar 2
25.11. - spomendan svete Katarine Aleksandrijske

U Gaju se nalazi predivna župna barokna crkva sv. Katarine

25.11.2020. 10:24 | 652 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Katolička crkva danas, 25. studenog, obilježava spomendan svete Katarine Aleksandrijske, djevice i mučenice. Svetu Katarinu Aleksandrijsku svojom zaštitnicom drže filozofi, teolozi, branitelji vjere, nastavnici, studenti, izdavači knjiga. Ona je i zaštitnica viših škola i knjižnica, a kažu da je zbog svoje ljepote i čestitosti postala uzorom i zaštitnicom djevojaka. Zazivaju je i zatvorenici zbog toga što je i sama bila zatočena, a radi naprave na kojoj je bila mučena izabrale su je za zaštitnicu i neke cehovske udruge, poput kolara.

Spomendana svete Katarine sjetili su se i djelatnici Muzeja Grada Pakraca putem objave na svojoj Facebook stranici pa tako pišu kako je u pučkom kalendaru ovaj datum poznat i kao neslužbeni završetak jeseni, odnosno početak zime. Svima nam je znana stara izreka - „Sveta Kata snijeg na vrata.“. Također, u objavi je istaknuto i to da su se u našem kraju u ovo vrijeme održavale Katarinske zabave koje su bile posljednje zabave prije Božića. Naime, u vrijeme Adventa nije bilo vjenčanja niti bilo kakvih drugih zabava, bilo je to vrijeme kroz koje se u tišini pripremalo za ovaj veliki kršćanski blagdan.

U lipičkom naselju Gaj se nalazi predivna župna barokna crkva sv. Katarine koja je izgrađena 1804. godine. Djelatnici pakračkog Muzeja su nas podsjetili kako je donatorica ove crkve bila grofica Alojzija Janković. Poznavatelji kažu da je crkva pravi barokni biser s prekrasno uređenim interijerom, drvenim baroknim oltarima te oslikanim zidovima i svodovima.

Inače, vjernici župe u Gaju već dvije stotine godina njeguju jedinstvenu tradiciju. U crkvi se nalazi slika sv. Antuna sa životinjama i svake godine na dan sv. Antuna Opata, 17. siječnja, nakon mise ispred župne crkve, vjernici daruju svoje domaće životinje koje se onda prodaju na licitaciji.

 

Foto: Muzej Grada Pakraca