delfin3
LIPIK test
Hotel Pakrac 365
KORONAVIRUS NE POPUŠTA

Budimo odgovorni i čuvajmo zdravlje svih nas!

20.11.2020. 23:09 | 1650 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, s obzirom na ozbiljnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, donio je nove odluke koje će na snagu stupiti 22. studenog (nedjelja), a koje se odnose na ograničavanje okupljanja radi sprečavanja prijenosa koronavirusa te privremeno uređivanje rada i ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga.

Epidemiološka slika nije sjajna ni na našem području gdje su brojke aktivnih slučajeva dvoznamenkaste. Kroz razgovor s dr. Kovačević, voditeljicom Službe za javno zdravstvo ZJZ Požega rečeno nam je da se situacija na lipičko-pakračkom području, kao praktički jednoj cjelini, značajno komplicira što je vidljivo iz porasta broja oboljelih osoba. Naravno, kako je istaknuto, ima dosta slučajeva povezanih sa susjednim županijama; s daruvarskim krajem, za koji je danas (op.a. 20.11.) nacionalni Stožer civilne zaštite donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera, kao i novljanskim krajem. Problem čini i prisutnost lokalnih transmisija, ali i nepridržavanje preporučenih mjera.

Već smo pisali o prisutnosti koronavirusa u Domu za starije i nemoćne osobe u Marinom Selu, kao i o tome da u drugom lipičkom domu za starije "Anđelak" zasad oboljelih nema. Na naš upit o situaciji u Toplicama Lipik tijekom petka popodne smo doznali kako se 13 osoba nalazi u samoizolaciji (1 liječnica, 6 medicinskih sestara i 6 fizioterapeuta), dok je jedan radnik i dvoje pacijenata pozitivno na koronavirus. Pri tome je naglašeno da je situacija podložna čestim promjenama.

U Osnovnoj školi Lipik pozitivna je jedna djelatnica, međutim, kako smo saznali od ravnateljice Klaudije Kovač, s obzirom na to da par dana prije pojave simptoma nije bila na poslu, učenici ne moraju u samoizolaciju. Također, zbog svojih ukućana, četvero učenika je u samoizolaciji.

U Osnovnoj školi "Grigor Vitez" u Poljani isto tako do petka poslijepodne nije bilo potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a samo je jedna učenica u samoizolaciji, kazao je ravnatelj Tibor Nagy.

Stanje je zadovoljavajuće i u Dječjem vrtiću "Kockica", gdje ravnateljica Benković ističe kako nema oboljelih te se rad odvija normalno uz pridržavanje mjera koje se provode sukladno naputcima Stožera civilne zaštite.

Prisutnost koronavirusa je činjenica. Prije smo govorili da ne znamo nikoga tko ga ima, a sad je situacija postala obrnuta. Ne preostaje nam ništa drugo nego poštovati odluke i preporuke kako bi zaštiti zdravlje sviju nas.