delfin3
delfin3
Hotel Pakrac 365
U SPOMEN NA SVE NEVINE ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Lipik se prisjeća žrtava Vukovara i Škabrnje

17.11.2020. 23:06 | 1034 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Lipik, kao i cijela Hrvatska, prisjeća se tužne obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje. Prije točno 29 godina, 18. studenog 1991. hrvatski grad Vukovar, nakon višemjesečnih teških borbi i opsade duge 87 dana, pao je u ruke srpskih okupatora. Istovremeno, domaći pobunjeni Srbi, uz pomoć snaga Jugoslavenske narodne armije, počinili su masakr u Škabrnji.

Dosadašnjih godina Grad Lipik i župa sv. Franje Asiškog redovito su povodom obilježavanja ovog tragičnog datuma novije hrvatske povijesti organizirali molitvu i paljenje lampiona prilikom čega se uvijek okupio veliki broj građana.

S obzirom na to da je ova godina drugačija od ranijih jer pandemija koronavirusa je u potpunosti promijenila naše živote, Lipičani su večeras pojedinačno dolazili u Vukovarsku aveniju, a dolazit će zasigurno i tijekom sutrašnjeg dana kako bi paljenjem lampiona odali počast nevinim žrtvama. Primjetno je da lampioni gore i u prozorima privatnih stanova i kuća.

Lampione u Vukovarskoj večeras su položili i gradonačelnik Vinko Kasana te dogradonačelnik Slobodan Katunar sa suradnicima, a nedužnih žrtava Domovinskog rata prisjetili su se i mališani svih dobnih skupina Dječjeg vrtića "Kockica" iz Lipika i Poljane, kao i učenici Osnovne škole Lipik te učenici 2. c razreda OŠ braće Radić Pakrac kojima je Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik osigurala čak i zaštitne maske. Više u FOTOGALERIJI.