PUKE banner
Delfin
Medianno
VODE LIPIK

Pojava „bijele“ vode u čaši je zrak, ne klor

23.10.2020. 10:28 | 429 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

S obzirom na činjenicu kako je područje Lipika i Pakraca proteklih mjeseci postalo poprilično veliko gradilište, prvenstveno u pogledu aglomeracijskih radova, svjedočimo i povremenim prekidima u isporuci vode, sanacijama pojedinih kvarova i slično. Shodno tome, u nekim se kućanstvima ovih dana prilikom ispuštanja vode iz slavine moglo primijetiti kako je ona bijele boje. Stoga smo poslali upit tvrtki Vode Lipik, a odgovor je ubrzo stigao.

U odgovoru, koji se nalazi i na službenim stranicama navedene tvrtke pod temom Kvaliteta vode nalazi se i odjeljak o tzv. „bijeloj“ vodi na koji nas je usmjerila Kornelija Perković, dipl. ing. i kojeg prenosimo u cijelosti.

„Građani ponekad primjećuju “bijelu” mliječnu boju vode. Uzrok tome je otopljeni zrak u mjehurićima, a ne klor. Takva voda nipošto nije štetna po zdravlje (naprotiv), a nakon kratkog stajanja voda se izbistri.

Uzrok mjehurićima zraka je razlika u tlaku. Naime, voda u slavini je pod tlakom (što osigurava vodu u vašem domu). Ispuštanjem vode iz slavine se smanjuje tlak vode, čime se smanjuje topljivost plinova u vodi te se mjehurići zraka podižu na površinu vode i oslobađaju, čime se voda izbistri. Do pojave bijele boje može doći i uslijed hladnog vremena, jer topljivost zraka u vodi ovisi i o temperaturi vode.

Otopljeni klor se u vodi ne može vidjeti, a može se osjetiti po mirisu već u koncentraciji od 0,3 mg/L koja je znatno ispod one dopuštene za dezinfekciju vode.“.