PUKE banner
PUKE banner
Vera Pečanić
POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA SVIJET GRAŠEVINE

Novi život Spahijskog podruma kroz projekt „Svijet graševine“

13.10.2020. 18:48 | 544 pregleda | Vijesti

„Mi smo prepoznali dio naše kulturne baštine, Spahijski podrum sigurno je jedna od građevina koje imaju veliko povijesno značenje i ponosni smo što ćemo ga u okviru ovog projekta obnoviti. Tamo će biti jedan multimedijalni prostor posvećen svijetu graševine, dio će biti namijenjen našoj gradskoj knjižnici, dio gradskom muzeju i tamo ćemo sigurno uz turizam provoditi i razne edukacije koje su prvenstveno namijenjene posjetiteljima i djeci s ovog područja. Mi smo nositelj cijelog projekta „Svijeta graševine“ vrijednog skoro 70 milijuna kuna, a Grad Pakrac za Spahijski podrum treba dobiti oko 28 milijuna. Trenutno smo u fazi izrade projektne dokumentacije, a cijeli projekt bi trebao završiti sredinom 2023. godine do kada bi trebali biti gotovi svi vanjski i unutarnji radovi na uređenju spahijskog podruma.“ izjavila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević uoči početne konferencije 65.7 milijuna kuna vrijednog projekta Svijet graševine održane 13. listopada unutar kompleksa Janković u Pakracu. Dodala je i da je zgrada spahijskog podruma dugo godina stajala neiskorištena i da nije bilo europskog novca i ovog projekta Grad Pakrac to ne bi mogao samostalno odraditi.

Piše:
Compas

Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, a zamišljen je kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Okosnicu svijeta graševine čine tri različite posjetiteljske infrastrukture i atrakcije vinskog turizma smještene u kutjevačkom (Kuća graševine), pleterničkom (Muzej bećarca) i pakračkom vinogorju (Spahijski podrum).
Zaštićeno kulturno dobro Spahijski podrum u Pakracu izvorna je građevina koja datira iz 18. stoljeća i jedina je poznata gospodarska građevina na ovim prostorima koja se, radi čvrstog načina gradnje i organizacije prostora koji se mogao prilagoditi raznim namjenama, uspjela očuvati do danas.

Spahijski podrum bit će multimedijalni, turistički i obrazovni centar koji je zamišljen kao hibrid muzeja i knjižnice sa svrhom cjeloživotnog učenja, razvoja i osnaženja pripadajućih zajednica. Služit će kao izvor materijala za prezentaciju lokalnog identiteta, prirode i kulturne baštine kao jednog od glavnih oslonaca turističke industrije na ovom području.

Kao i brojni drugi projekti koji se posljednjih godina provode na ovom području ni realizacija ovog ne bi bila moguća bez sredstava iz europskih fondova, u ovom slučaju Europskog fonda za regionalni razvoj iz kojega dolazi 85% sredstava namijenjenih realizaciji projekta Svijet graševine. Uz nositelja projekta Grad Pakrac partneri u njegovoj provedbi su Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Grad Pleternica, Javna ustanova Pleternica, Muzej Grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakrac uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.772.029,98 kuna od kojih je 55.486.866,07 kuna sufinancirano iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova tj. Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Na početnoj konferenciji koja je protekla uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera bili su prisutni i predstavnici partnera projekta; dožupan Požeško-slavonski Vedran Neferović, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, pomoćnica ravnatelja Ureda za provedbu ESI fondova Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Matea Radić, dok je konferenciju vodila Zrna Garača, koordinatorica projekta u ime prijavitelja Grada Pakraca.