LIPIK test
PUKE banner
Vera Pečanić
ČEŠKA BESEDA PREKOPAKRA

Skupštinu je obilježio uspješan nastup članova Mladog orkestra

12.10.2020. 12:54 | 404 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Godišnja skupština Češke besede Prekopakra održana je u nedjelju 11. listopada u prostoru prekopakranskog Češkog doma, međutim, za razliku od dosadašnjih skupština, ova je protekla u posebnim uvjetima pod kojima su se poštivale preporučene epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite.

Tako su pod predsjedanjem tajnika Igora Mateka usvojeni izvještaji za 2019. godinu te planovi za 2020. i 2021. godinu koje su predstavili predsjednica Slavica Plavček, blagajnik Antun Novak i članica Nadzornog odbora Mirjana Bilopavlović. Prisutnim su članovima prezentirane sve one aktivnosti koje su se odvijale tijekom protekle godine, a istaknuta je i izuzetno dobra suradnja s drugim manjinskim društvima poput Društva Mađara Pakrac, Zajednice Talijana Liberta te drugih.

Ovom je prigodom usvojen izgled grba i zastave Češke besede Prekopakra, kooptirana je nova članica u Izvršni odbor - Anita Novak umjesto Željka Stiplošeka te su izabrani delegati i zamjenici u Skupštinu Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj.

Skupštinu je obilježio i uspješan nastup osam članica i članova Mladog orkestra pod ravnanjem Dragana Starivlaha, a više informacija o samom orkestru doznali smo od njegova koordinatora Antuna Novaka.

Naime, Mladi orkestar je osnovan u rujnu 2018. godine s ciljem okupljanja i podmlađivanja glazbene skupine koju su na početku činili Marta Filipović na flauti, Ivan Cah na klarinetu i Dalibor Cah na kontrabasu, a kasnije su se priključili Matija Kunce na gitari i Ivica Skalnik na harmonici. Glazbenim aranžmanima u samom ih je početku pomogao Dalibor Kolar iz Saveza Čeha Republike Hrvatske.

Prošle su godine sudjelovali na Mozaiku u Jakšiću, Postrekovu u Češkoj, zatim u Prekopakri na skupštini, Danima češke kulture Knedliky i na Večirku mladych povodom sv. Nikole te na Smotri glazbenih skupština u Gornjem Daruvaru.

Ove godine zbog epidemiološke situacije nastupali su samo dva puta i to na koncertu u Češkom domu u Prekopakri koji se krajem lipnja održao za uži krug gledatelja te sredinom rujna na Danu češke kulture u Lipovljanima.

Dosad su se predstavili sa sljedećim izvedbama: Jabuke i trešnje i Krystinka u aranžmanui Dalibora Kolara te Smjeska, Babka, Šel zahradnik, Mela babka, Stairway to heaven i Pisnička česka u aranžmanu profesora glazbene kulture i voditelja Dragana Starivlaha.

Izvođači: Kristina Kosinc (flauta), Antun Horvat (violina), David Filipović (brač), Mateo Kadežabek (harmonika), Leo Lapaš (klarinet), Benjamin Božić (viola), Dalibor Cah (kontrabas). Pjeva Natea Perinović. Marta Filipović (flauta) trenutno nije na probama i nastupima zbog obveza na glazbenom fakultetu u Osijeku.