PUKE banner
PUKE banner
Radio Daruvar 2
Stručni skup "Tragom Jankovića"

Izgradnjom kupališta u Lipiku pokrenut je lječilišni turizam u Hrvatskoj

20.09.2020. 11:01 | 726 pregleda | Vijesti

Stručni skup naziva „Tragom Jankovića“ održan je 18. rujna u prostoru nekadašnje pakračke kurije Janković u kojoj je danas smještena Osnovna glazbena škola Pakrac. Skup je to koji je posvećen Jankovićima daruvarskim – plemićkoj obitelji čiji su pripadnici od sredine XVIII do sredine XIX, dakle gotovo jedno cijelo stoljeće bili vlasnici pakračkog vlastelinstva i time ostavili neizmjeran značaj koji se odrazio na razvoj našeg područja - Pakraca, Lipika, Daruvara, mađarskog Cseprega i šire.

Piše:
Matija Kulhavi

Na samom početku prisutne je pozdravila ravnateljica OGŠ Pakrac Alfreda Petani Grafina koja je ovom prigodom istaknula značaj obitelji Janković dodavši kako je prije dvije godine pokrenuta i manifestacija "Tragom Jankovića" koju su zajednički pokrenuli Muzej Grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac i Osnovna glazbena škola Pakrac, a sve s namjerom približavanja ovog dijela naše lokalne povijesti i očuvanja baštine ovih prostora. Stoga se i većina događanja održava u nekadašnjem vlastelinskom kompleksu, u kojem danas djeluju Muzej grada Pakraca te Osnovna glazbena škola Pakrac, a koji je bio središte nekadašnjeg života, dok je danas zaštićena kulturno - povijesna cjelina.

"Želja nam je bila organizirati stručni skup i reći nešto više o obitelj Janković jer je ona neizmjerno važna za povijesni razvoj ovog prostora, kako pakračkog vlastelinstva, tako i Stražemana te drugih prostora.", rekla je ravnateljica pakračkog muzeja Jelena Hihlik naglasivši kako je ideja ovog skupa dobiti što više spoznaja i saznanja o povijesti ove obitelji, kao i o vremenu u kojem su živjeli.

Kustosica Gradskog muzeja u Požegi Ivana Domanović prisutnima je govorila o ostavštini obitelji Janković koja se čuva u požeškom muzeju približivši publici pri tome profile najznačajnijih članova obitelji Janković, napose grofa Julija Jankovića koji je prije točno dvije stotine godine, odnosno 26. veljače 1820. rođen upravo u Pakracu i to u prostoru kurije u kojoj se ovaj skup i održao. Međutim, Julije je u konačnici 1861. godine i prodao ovo vlastelinstvo čime Jankovići zapravo napuštaju ovaj kraj. Značajno je i to da je Julijev otac Izidor, osim što se smatra utemeljiteljem lipičke ergele, zaslužan za izgradnju nove kupališne zgrade u prvoj polovici XIX stoljeća u kojoj su se nalazile tri kupelji i čime je pokrenut lječilišni turizam u Hrvatskoj.

Jelena Hihlik iz pakračkog muzeja je izlagala o doprinosu članova obitelji Janković razvoju pakračkog vlastelinstva od sredine XVIII do sredine XIX stoljeća, odnosno o njihovoj naprednosti i želji da ovaj prostor uključe u moderna kretanja ondašnjeg gospodarskog, kulturnog i društvenog života.

Izv. prof. dr. sc. Katarina Nina Simončić sa zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta održala je izlaganje pod nazivom "Portreti obitelji Janković - tragovi odjelno-stilskih utjecaja" kojim je nastojala prezentirati ulogu odjeće kao statusnog simbola te ukazati na važnost obitelji Janković u promociji onodobnih europskih modnih stilova.

Svoj obol ovom stručnom skupu u pakračkoj kuriji Janković dali su i Ivan Roth iz Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka te dr. sc. Ana Šitina, djelatnica Odjela za povijest umjetnosti iz Zadra, koji su govorili o Jankovićima kao naručiteljima i donatorima u Stražemanu i Biškupcima, malenim mjestima podno Papuka koja su doživjela procvat i kulturni uzlet upravo u ono doba kad su njima upravljali Jankovići.

Na kraju skupa izlaganje pod nazivom "Rat je bolji od mira: pomoćne prostorije u kasnobaroknim i klasicističkim dvorcima Slavonije" održao je prof. Zdenko Samaržija.

Organiziranjem stručnog skupa "Tragom Jankovića" želja organizatora od početka je bila zainteresirati stručnu javnost za ovu temu s intencijom da on postane tradicionalan i iz godine u godinu nas obogaćuje s novim spoznajama i stručnim saznanjima za tu tematiku.